Kavni krog

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Ključne besede življenjski dogodki, Starost, Domovi za starostnike, Kava
Število strani

130

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga je del serije:
Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Darilo, ki ti ga da starost, je čas!

V kratkih zgodbah Barbare Hanuš se prepletajo grenki in sladki spomini, temne in svetle izkušnje starostnikov v malem obmorskem mestu. Gospe posedajo v krogu in se pogovarjajo, druga z drugo ali pa katera kar sama s seboj. Tako pijejo kavo vsako jutro, v kavnem krogu.
“Darilo, ki ti ga da starost, je čas.” je zapisala avtorica. In starostniki v domu imajo veliko, veliko časa. Preživljajo ga v družbi, ki med izpovedmi in smehom zaceli kakšno rano, pozdravi osamljenost ali pa kar sami, kot gospa Nadja, ki si teh praznih pogovorov, kot sama meni, res ne želi. Večinoma pa uživajo drug ob drugem, v medsebojni podpori in povezanosti. Življenje tam teče počasneje, začinjeno s trenutki pozabljivosti in vračanjem v spomine. Včasih pa tok spominjanja prekine sedanjost, dogodki, ki jih povežejo in takrat se v kavnem krogu širita smeh ter pesem kot nalezljiva bolezen. Čas je le trenutek, trenutke pa je potrebno živeti. Barbara Hanuš jih je ujela v čudovitih, kratkih, jasnih in humornih zgodbah.

Starost je globoka zima. Če dolgo živiš, postaneš odrevenel, bel, tih. A ne nujno. Ne vedno. Tisto poletje, ki si ga skril v sebi, zeleno drevo, na katero je sedla ptica, šum listov v vetru, zven pesmi, smeh otrok, vonj pokošene trave, vrtnic in pečenke, objem valov, nemir burje in mir, ki te prevzame, ob božanju mačke, vse to, kar si občutil nekoč, je lahko še tako živo, da daje barvo, zven in vonj tudi tvojim zadnjim dnevom. (str. 6)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kavni krog.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 24
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4