Knjižnica spominov

Žanrdružbeni roman, družinski roman (tudi rodbinski)
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaIzola, 2020
Založba
Ključne besede iskanje samega sebe, življenjski dogodki
Število strani

312

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Martha Storm je prostovoljna knjižničarka srednjih let, ki živi v obmorskem mestecu v hiši, kjer je preživela otroštvo, na katerega pa nima najlepših spominov. Po smrti svojih staršev, za katera je dolga leta skrbela, najde smisel življenja v pomoči someščanom, ki pa jo brez slabe vesti izkoriščajo. Toda nekega dne ji skrivnostni “nekdo” na pragu knjižnice pusti knjigo, v kateri je posvetilo njene ljubljene babice Zelde, ki naj bi umrla tri leta pred v knjigi zapisanim datumom. V knjigi je nekaj zgodb, ki jih je Martha napisala kot otrok, spet druge pa ji je nekoč pripovedovala ljubljena nana. Martha se kljub sestrinemu ostremu nasprotovanju odloči, da bo izvedela več o knjigi. V želji, da bi odkrila resnico, stopi iz svojega zaprtega, varnega sveta, poišče »neznanca«, ki ji je prinesel knjigo, odkrije težke skrivnosti svoje družine in ob pomoči zadržanega prijatelja znova premisli svoje življenje. Spozna, da mora na prvo mesto postaviti sebe, se naučiti drugim reči »ne« ter dati svoji prihodnosti novo priložnost.


Knjigo The Library of Lost and Found, kot je originalni naslov romana, so leta 2019 izbrali za branje v The Great North West Read, ki bralce več kot 300 javnih knjižnic na severozahodu Anglije združuje v ogromen interaktivni bralni klub, v katerem izmenjujejo svoja mnenja o prebranih knjigah.

Preteklost je ležala v preteklosti. Morala jo je sprejeti in se pomiriti z njo, da se bo zdaj lahko zazrla v prihodnost./…/
Odločila se je, da se ne bo več osredotočala na to, da bi ves čas ugajala in zadovoljevala druge. Čutila se je odločeno, da si bo vzela čas, da se spozna, da se vzljubi. In upala je, da bo ta topli sij priznanja, ki ga je od nekdaj iskala, vzniknil nekje v njej.
Spet bi bila rada veličastna.
(str. 290)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Knjižnica spominov.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 14
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 7

Morda vam bo všeč tudi