Kako se ljubiti z zamorcem

Žanrdružbeni roman
Narodnostkanadska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2011
Založba
Prevod Ana Prislan
Ključne besede Spolnost
Število strani

142

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Prizorišče dogajanja je od poletja razbeljeni Montreal, konkretneje pa zanikrna soba, ki si jo delita temnopolta cimra. Eden je Stari, študent, nadebudni pisatelj in prvoosebni pripovedovalec, drugi pa amaterski filozof Bubba, ki se v besedah spozna na vse, v praksi pa istočasno skoraj na nič. Dneve najraje zabijata z intelektualističnim nakladanjem, s poslušanjem jazza in seksom, pri čemer je ta zadnji na vrhu prioritet, Stari pa poskuša ob vsem tem napisati svoj veliki roman. Njune izbranke so predvsem pridne belske punce iz dobro situiranih družin, ki naj bi hrepenele po stereotipnem živalskem seksu s primarnim črncem. S takim pristopom k temi je avtor, kanadski novinar po rodu s Haitija, v svojem prvencu iz leta 1985 dregnil naravnost v osir in naletel na negativni odziv tako raznih rasističnih organizacij kot tudi tistih, ki se borijo za pravice temnopoltih. Morda zna roman zaradi svoje provokativnosti, namerne politične nekorektnosti in mestoma grobega jezika vzbuditi nelagodje še pri kom, za vse ostale pa velja poudariti, da imajo pred seboj delo, polno ironije, humorja in referenc na glasbo in književnost 20. stoletja. Po njem je bil leta 1989 posnet film v kanadsko francoski koprodukciji, vendar ni požel uspeha romana. Od prvenca naprej je avtor v petindvajsetih letih izdal še več del, upajmo na prevod še kakšnega!

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kako se ljubiti z zamorcem.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 23
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi