Jajčka vseh velikosti

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovaška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Maruša Avman, Rahela Butala, Arlanda Eržen Lumbra, Suzana Gradič, Mojca Grce, Katarina Mitić, Monika Peček, Maša Senčar, Iva Sevšek, Maruša Telban
Ključne besede Otroštvo, Družina, Odraščanje, Podeželje, Spolnost
Število strani

146

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Dušan Dušek, priljubljen slovaški pisatelj in scenarist ter prejemnik mnogih pomembnih slovaških književnih nagrad, v antologiji štirinajstih kratkih zgodb opisuje pripetljaje fantov in deklet, ki skupaj odraščajo na slovaškem podeželju. Otroško vzdušje, čas odraščanja in mladostništva avtor razkriva v prvoosebni izpovedi fanta, ki z druščino raziskuje okolje in tipa za prvimi ljubezenskimi izkušnjami. V zgodbah se brez tabujev dotakne najstniške spolnosti, odkrivanja lastne seksualnosti in golote. V času, ko se zaznave in strah pred neznano zrelostjo in odgovornostjo povečujejo, avtor neuspehe in skrbi junakov mojstrsko spremeni v vesele spomine, ki so večkrat navdahnjeni z ironičnim značajem. Vedno znova se znajdemo na pragu, ki ga hočemo in hkrati ne želimo prestopiti, ker želimo za vedno ostati otroci, a moramo hkrati tudi odrasti. Zgodbe, ki so namenjene odraslim in mladim, izhajajo iz resničnega avtorjevega otroštva, tako so to pravzaprav družinske zgodbe, zgodbe »Družine v enem kolenu«.

V bistvu se sploh nisem čudil: samo rad sem opazoval. Ampak pri Maruši sem se moral čuditi, hočeš nočeš – in to kar naprej, od samega začetka: pogosteje niti ni šlo. Prišla je na moškem kolesu s štango in s posebno frizuro iz treh ali štirih kit; imenovala jo je čajnik. Mislil sem, da se bo izgovarjala na naključje, kar bi naredil vsak bedak, ona pa je kar naravnost povedala, da me čaka – in da se ne želi izgovarjati na naključje, kar bi naredil vsak bedak.
»Že dvakrat sem te videla tukaj, » je rekla. »Pa sem te počakala. Da mi nekaj poveš. Baje.«
»Se tudi ti kar tako voziš?«
»Skoraj vsak dan.«
»Jaz tudi.«
»Tako lažje pozabiš.«
»Kaj pa?«
»Vse.«

(str. 89)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Jajčka vseh velikosti.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 11
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi