Iksion : trilogija Iksion-Iksia-Iks

Žanrantiutopični roman, erotični roman, znanstvenofantastični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Ključne besede Spolnost, Nadzor, Vesoljski poleti, Fantastika
Število strani

241

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Iskanje resnice in človečnosti v antiutopičnem svetu prihodnosti, kjer je čustvovanje izbrisano

Izrazito žanrsko delo staroste slovenske znanstvene fantastike se odvija na Zemlji, na kateri po veliki zamračitvi oziroma mrču ni več moč živeti. Ljudje, kar jih je še preostalo, živijo v umetno vzdrževanih naselbinah. Njihova življenja so nadzorovana, telesa zmanipulirana, čustva odstranjena, nasprotno pa imajo močno poudarjen nagon po spolnosti, ki se pri nekaterih stopnjuje do obsesije. Edini, ki ohranijo vse človeške značilnosti, so senzorji. Njihova naloga je, da telepatsko vzdržujejo povezavo med Zemljo in vesoljskimi odpravami, ki iščejo druge naseljive svetove. Nekoč pa dva senzorja začneta dvomiti o pravilnosti ureditve, resničnosti mrča in smislu njihovih odprav, posledice pa so nepričakovane … Prvi del trilogije Ision-Iksia-Iks, ki je svoj prvi natis doživel že leta 1981, je močno erotično obarvan in slogovno bogat roman, ki z unikatnimi besednimi tvorbami še vedno pritegne pozornost (odraslega) ljubitelja tega žanra.

“V bivalniku je še tema. Komaj zaznavna modrikasta svetloba mrči na ploskvi stropa. Ni še jutro. Jutro – smešno! Njegova družica Brinda, nadzornica dneva in noči v naselbini, še ni vklopila postopne osvetlitve v bivalnikih.
Brinda prižiga in ugaša luči, prepričana o pomembnosti tega opravila, čeprav bi lahko preklapljal stikalo kdorsibodi, še najbolje pa osrednji logosintski sklop, ki tako ali tako daje podnet za svetlobne spremembe, naravnane na časovno obdobje nekega dneva in noči. res pa je, da ima Brinda veliko veselje s tem opravilom, edino veselje razen spolnega občevanja, pri katerem je nenasitna.
Čeprav je odeja, s katero je Sumar pokrit, iz umetnih kodeljic in zato lahka kot puh, ga kljub temu tišči in duši. Zvrže jo s sebe, težkoba pa ostane. Zdi se mu, da primanjkuje kisika v bivalniku; kaj, če se je pokvaril dovod ali pa je nastala okvara v kisikarni …
Nič takega ne more biti krivo. Uredje naselbin deluje brez napak, nad vsem bedi osrednji logosintski sklop in ta sklop je nepokvarljiv in nezmotljiv pri izvajanju nastavljenega sporeda.
Kdo pa je nastavil spored? Res, kdo je bil? Oni, patrocinij sveta, ali deseterij? Ali pa kdo, ki je že zdavnaj preminil in se vse skupaj samodejniško obrača …” (str. 29-30)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Iksion : trilogija Iksion-Iksia-Iks.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi