25. ura

Žanrdružbeni roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2008
Založba
Prevod Lili Potpara
Ključne besede Droge, Mafija, Prijateljstvo, Zapori
Število strani

214

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Čisto malo je manjkalo, pa se naše življenje nikoli ne bi zgodilo.

Monty Brogan je postaven sedemindvajsetletnik, ki je imel vse. Ogromno denarja, lepo dekle, zvestega psa, prijatelje iz otroštva in očeta, ki je bil ponosen nanj. Od nekdaj si je želel postati gasilec, vendar ga je usoda odpeljala po drugi poti – postal je preprodajalec droge. Nekega dne na vrata njegovega prostornega stanovanja potrkajo inšpektorji iz urada za nadzor nad mamili. V kavču najdejo vrečke z drogo, kar je Montyjevo usodo zapečatilo s sedmimi leti prestajanja zaporne kazni v zveznem zaporu Otisville.
V romanu se odvije zadnji dan Montyjeve prostosti, ki ga preživi pred odhodom v zapor. Dan za slovo od dekleta in najboljših prijateljev, od katerih terja še zadnjo uslugo. Se poslavlja od življenja na prostosti ali od življenja nasploh?
Po romanu je avtor sam napisal tudi scenarij za istoimenski film, ki so ga pri nas poimenovali Poslednja noč. Film je leta 2002 posnel režiser Spike Lee z Edwardom Nortonom v glavni vlogi.

Prispeval(a): Damjana Pečjak

“Ko so njegovi sošolci v črnih haljah in maturantskih kapah prejemali spričevala, je imel Monty v Yorkvillu že najeto stanovanje, na lizing kupljeno korveto in dovolj denarja, da je organiziral najrazkošnejšo maturantsko zabavo: vse svoje nekdanje šolske prijatelje je povabil v prestižen klub štirideset nadstropij nad cesto. Med gosti so krožili natakarji s šampanjskimi kozarci. Mimo fantov v smokingih so švigale trebušne plesalke. Monty se je sprehajal iz sobe v sobo, ob sebi pa je imel najlepšo šestnajstletnico iz Bensonhursta, modrooko rjavolasko”. (str. 113)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige 25. ura.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 25
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Dela avtorja