Hudičevo ogrinjalo

Žanrdružbeni roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Prevod Patricija Maličev
Ključne besede Očetje in hčere, Furlani
Število strani

142

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Ko je hudič zgradil most, je nosil črn površnik, ki mu je segal do tal."

Cristina Battocletti je italijanska pisateljica, novinarka in urednica, ki je svoje prvo delo napisala skupaj z Borisom Pahorjem – gre za avtobiografijo slovenskega pisatelja z naslovom Nikogaršnji sin.
Sledil mu je roman Hudičevo ogrinjalo, ki ga napajajo avtoričine hribovske korenine in je umeščen v Čedad, staro furlansko mesto, ki leži tik ob slovensko-italijanski meji. Furlani so z domačo zemljo, gospostvom gora, globeli in rek neločljivo povezani. Čarobna in otožna pokrajina je vtisnjena v njihove duše in telesa, ki so se stoletja odrekala oblasti in ječala pod »podplatom škornja«. Ko premine njen prijatelj in se Irma Saldutti vrne s študija v Bologni, se zdi, da njen domač kraj prekriva koprena diaboličnega. Še vedno se spopada z bolečo dediščino druge svetovne vojne, drži pa se ga tudi nekaj nadnaravnega, poganskega. Zloveščo atmosfero dopolnjujejo nepojasnjene smrti, ki plašijo prebivalce čarobne pokrajine, hudičev most, ki je povezan z njimi in Irmin otroški dom – stara družinska vila, za katero se zdi, da je ujeta v preteklosti. Kot da čaka prihod njene matere in s tem obuja spomine na nikoli odgovorjena vprašanja, ki jih je odtujenemu očetu zastavljala že kot majhna deklica. Njena zgodba je iskanje odgovorov, osvobajanje vezi, ki jo priklepajo minulemu in poskus sprave s preteklostjo.
»Spomni me, kaj pravi legenda, očka,« ga je bodrila Irma iz prijaznosti, oče jo je tako rad pripovedoval.
»Čedajci so poklicali hudiča osebno, kajti nobenemu arhitektu ni uspelo zasnovati širokega loka, ki bi povezoval bregova Nadiže. Voda je izdolbla globoka brezna, kar je prvi od demonskih znakov Čedada.«
»To je sveta resnica,« se je posmehnila Irma.
»Belcebub je v zameno za uslugo zahteval dušo Čedajca in tisti norci so poslali čez most psa namesto človeka. Ko je hudič opazil, da je obrzdal duha živali, je pobesnel in podrl most, tako da je zalučal skalo vanj, toda Čedajci so nanjo prislonili loka in nadaljevali delo. Hudič je obljubil maščevanje in odtlej noč prinaša račune…« (str. 21)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hudičevo ogrinjalo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 5
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi