Anino novo življenje

Žanrdomačijski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaKupšinci, 2023
Založba
Ključne besede Spoštljivost, Kmečko življenje, Bogastvo, Mesto, Alkoholizem, Odpuščanje, Očetje in hčere
Število strani

142

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Življenje trdih preizkušenj

Ana je preprosto kmečko dekle, ki odrašča v skromnih razmerah. Kljub temu ji uspe dokončati študij, s čimer ji je omogočeno, da se osamosvoji. V napoto pa ji je lastna družina, zlasti oče, ki se ne more sprijazniti z dejstvom, da je njegov najstarejši otrok hčerka. Vso ljubezen zato namenja mlajšemu sinu, Aninemu bratu. Ana sprejme službo v tujem mestu, ki sicer ni imenovano, bralec lahko zgolj sklepa, da gre za kraj nekje v Avstriji. Z vztrajnostjo in iznajdljivostjo si hitro pridobi naklonjenost sodelavcev in svojega nadrejenega, od tod naprej pa seveda ni več daleč do usodne privlačnosti. Medtem ko se Ana bori sama s sabo in niha med različnimi odločitvami, pa se razmere v njeni družini slabšajo. Pred nami se razgrinja novodobna Pepelka, izpisana kot okvirna zgodba, katere jedro predstavlja življenje, ki je do glavne junakinje skoraj do konca neprizanesljivo. A uvod in zaključek dajeta kljub vsemu razumeti, da je z vztrajnostjo in marljivostjo mogoče marsikaj. Branje za starejše, ki so že izkusili težo življenja, pa tudi za mlajše, ki si svojo pot skozi življenje morda predstavljajo brez truda in omejitev. Besedišče ni zahtevno. Sama pripoved je izpisana dinamično in dovolj napeto, da je ni mogoče odložiti kar tako.

Materi so ustnice drhtele in čez lica so ji drsele solze. Ana se je trudila, da ne bi pokazala, kako težko ji je slovo. Skušala je zadržati solze, pa so ji proti njeni volji zdrsele iz oči in po licih navzdol. Oče pa je stal zraven matere kot leseni steber, molče in brez besed, ko mu je Ana podala roko v slovo. Kdo ve, če je razmišljal o tem in čutil, da izgublja otroka, ki odhaja daleč in se lahko zgodi, da ga ne bo nikoli več videl. Brata pa ni bilo videti.(str. 19)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Anino novo življenje.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 41
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi