Hotel Pastis

Žanrhumoristični roman, potopisni roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 1998
Založba
Prevod Majda Kompare
Ključne besede Humor
Število strani

363

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Peter Mayle, avtor zelo popularnega potopisa Leto dni v Provansi (1989) tudi v tem romanu (1993) ni mogel iti mimo njemu drage Provanse. Osrednji lik pripovedi je nedavno ločeni angleški poslovnež srednjih let, ki se odloči, da mu je dovolj stresa v oglaševalski agenciji. Zato se preseli v sončno Provanso in tam skupaj z novo partnerko, simpatično Francozinjo, začneta obnavljati nedokončano poslopje, ki ga spremenita v hotel – imenuje se Pastis po značilni provansalski žgani pijači. Še bolj zanimivo pa postane, ko se tej pripovedi pridruži zelo dobro zamišljen bančni rop …

Roman najbolj odlikuje prikaz provansalskega melosa in drugih značilnosti Provanse, npr. tukajšnje francoske kuhinje. Temu se pridružuje značilen Maylov humor, angleško obarvan in obogaten s francosko situacijsko komiko. Zabavno in sproščujoče branje, ki bo posebej pritegnilo ljubitelje Provanse ali pa morda koga prepričalo, da to postane. Toliko bolj, če temu romanu prištejemo še druga Maylova dela, ki govorijo o najlepši francoski pokrajini.

Ubogi “cassoulet”, krepek ragu bogatega okusa s klobaso, jagnjetino, gosjo, fižolom in pokrit s tanko skorjo drobtin, se je v globoki lončeni posodi znašel na mizi zraven vina iz Rasteauja, ki ga je bilo treba poskusiti za hotelsko klet. Kmečko štruco so narezali na tanke rezine, mehke in prožne pod prsti. Zmešali so solato, nalili vino, in ko je Nicole predrla skorjo na raguju, je iz sklede priplavala slastna sopara.
(str. 216)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hotel Pastis.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 51
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 13
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 11

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja