Žanresej
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Ključne besede Hoja, Narava
Število strani

113

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Hoditi = živeti

Henry David Thoreau (1817-1862) se je v ameriško in svetovno zgodovino in književnost zapisal kot filozof, esejist, politični aktivist in pisatelj. Živel je v skromni mali hiški sredi gozda, globoko, skoraj mistično čutil z naravo in se zavzemal za njeno ohranjanje. Njegova najbolj znana knjiga je Walden: življenje v gozdu. V knjigi Hoja pa razmišlja in pripoveduje o…? O hoji, vendar! Knjiga za vse, ki se radi klatijo, potepajo, pohajkujejo, sprehajajo, odkrivajo nove poti, skrite gozdne stezice, jase in travnike, gore, pustinje… Vredno brati in se navdušiti! Če ne zaradi drugega, zaradi zdravja, ohranjanja kondicije ali vitke linije :-)

Prevod dela: Walking.

Dandanes skorajda vse človeške izboljšave, kakor jih imenujejo, kot na primer grajenje hiš ali izsekavanje gozdov in velikih dreves, preprosto deformirajo pokrajino, da postaja vse bolj ukročena in cenena. Oh, ljudje, ki bi začeli zažigati ograje in pustili gozdove, da rastejo! Videl sem že ograje, ki so že na pol propadle, da so se njihovi konci porazgubili sredi prerije, in nekega materialističnega skopuha, ki je skupaj z geodetom iskal meje svojega posestva, toda on medtem ko so se okoli njega razgrinjala nebesa, ni videl angelcev, ki so pohajali sem ter tja, ampak je sredi tega paradiža zgolj iskal luknjo, v kateri je stal stebriček njegove ograje. Še enkrat sem ga pogledal in videl, kako stoji sredi barja, ki se je zdelo kot močvirje Stiks, obdan je bil s samimi hudiči in brez dvoma je našel svoje mejnike, tri majhne kamne, na katerih so nekoč stali količki, in ko sem pogledal bolj od blizu, sem videl, da je njegov geodet princ teme. (str. 21-24)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hoja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 56
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6

Dela avtorja