Babje leto : nedokončani valček v snegu

Žanrdružbenokritični roman, ljubezenski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2005
Založba
Ključne besede Ljubezen, Ljubezenski partnerji, Politično preganjanje
Število strani

183

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kakšne možnosti preživetja ima človek, ki se ne strinja popolnoma z političnim sistemom?

V času tople jeseni, leta 1951, se spoznata Tine, ki uči slovenski jezik v Šubički gimnaziji v Ljubljani, in Jelica, bančna uradnica. Oba sta že v zrelih letih, ko spoznavata vse lepote, ki jih prinaša iskrena ljubezen. Žal pa njuni sreči ni naklonjen režim, ki je bil vzpostavljen pri nas v letih po vojni. Poleg vsesplošnega pomanjkanja je bilo treba izredno paziti, kaj si govoril, s kom si imel opravka, kaj si počel… Udba je usmerila pozornost tudi na tiste ljudi, ki so opravljali delo, kjer se je bilo potrebno po njihovem prepričanju obvezno včlaniti v partijo. Vzgoja otrok je vsekakor sodila v ta seznam. Zgodba se tekoče bere. Avtor pa v ljubezensko zgodbo vpleta različne aktualne dogodke, prav tako vključuje znane kulturne in politične osebnosti iz tega obdobja, kot so: Anton Slodnjak, Edvard Kocbek…

Glej tudi:

»Jelica je bila pomirjena. Tine se je razgledal po kavarni. Vse mize so bile zasedene, nekateri so stali tudi pred vrati in čakali, če bo kdo odšel, da bodo dobili prosto mizo. Večinoma so bili ljubljanski meščanski pari, to se je videlo že po oblekah, ki so bile vse še nobel predvojne izdelave. Ponosno so sedeli za mizo, srkali vino in jedli slaščice. Kljub povojnemu času socializma in enakosti si niso pustili vzeti svojega meščanstva.« (str. 137)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Babje leto : nedokončani valček v snegu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 37
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Morda vam bo všeč tudi