Pesem je sonce: okoli sveta s pesmijo Toneta Kozlevčarja

Žanrživljenjepis / biografija
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izida[Ljubljana], 1994
Založba
Ključne besede Slovenska zborovska glasba
Število strani

179

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Biografija znamenitega pevca z žametnim glasom iz Šentvida pri Stični je dragocen zapis o velikem Slovencu in ambasadorju slovenske pesmi. Tone Kozlevčar se je v zgodovino zapisal kot najbolj znan član Slovenskega okteta, s katerim je prepotoval Slovenijo in svet. Kot “Ribničan Urban” je postal prepoznaven povsod, kjer je nastopal, kasneje tudi pri Ribniškem oktetu. Bil je pobudnik in prvi organizator Tabora pevcev v Šentvidu pri Stični in tudi sicer odličen organizator kulturnih prireditev, na katere je vabil sloveča imena s celega sveta. Vseskozi je ostal zvest samemu sebi in vrednotam iskrenosti, poštenosti in človekoljubja. Zaradi tega je bil tudi tarča politike: dolga leta je bil npr. prezrt kot oče šentviškega tabora – pri tedanji oblasti je bil nezaželen mdr. zato, ker se ni strinjal z vojaško parado na Taboru …

Knjiga je obogatena z zanimivimi fotografijami in anekdotami, ki so se spletle okrog Toneta. Le-ta je s trajno nitjo vtkan v zgodovino slovenske pesmi in kulture.

Seveda se niso mogli zadovoljiti samo z gostovanji po Sloveniji in zamejskih krajih, ampak so si od svojega nastanka naprej želeli ponesti slovensko pesem prav po vsem svetu. K temu jih je močno spodbujal čustveni naboj njihovega sporeda. Res je bilo nenavadno: kadarkoli so v tujini ali doma zapeli kakšno našo ali tujo pesem, vedno se je med pevci na odru in občinstvom v dvorani vzpostavil tako trden most, kot bi bili prijatelji od rojstva, pa čeprav so se srečali prvič.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pesem je sonce: okoli sveta s pesmijo Toneta Kozlevčarja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi