Deklina zgodba

4,2
(20)
Žanrantiutopični roman, družbenokritični roman
Narodnostkanadska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Prevod Miriam Drev
Sanda Šukarov
Ključne besede Prihodnost, Nadzor, Totalitarizem, Ženske
Število strani

428

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Zdaj se vam to mogoče ne zdi običajno, vendar bo sčasoma postalo. Postalo bo nekaj običajnega."

Kanadska pisateljica Margaret Atwood je distopični roman Deklina zgodba napisala leta 1985, a je spričo trenutnih geopolitičnih razmer (vse bolj) aktualen tudi danes. Skozi oči glavne junakinje dekle, imenovane Odfreda (trenutno pripada poveljniku Fredu, zato je od-Freda), spoznavamo novo družbeno ureditev v nastajajoči totalitaristični državi Gilead, katere ideologija temelji na strogi puritanski etiki. Odfreda se še spominja prejšnjega življenja, ko je imela službo, moža in hčerko, prijatelje, svobodo. Sedaj pa ima kot dekla le eno nalogo: rojevati zdrave potomce parom iz višjega sloja. Prebivalstvo se namreč sooča z neplodnostjo in oblast rešuje težavo tako, da so ženske v rodni dobi postale dekle, ki bodo na kolenih svojih gospodaric njim rojevale otroke. Pravic nimajo nobenih: ne smejo brati, se družiti, pogovarjati, se oblačiti po svojem okusu, hoditi v službo, tudi misliti in čutiti ne. O ničemer več ne odločajo same, za vse poskrbijo “oni”. Če hočejo preživeti, se morajo držati zakonov, sicer jih odpeljejo v kolonije na prisilno delo. Za prevzgojo deklet v dekle skrbijo tete v posebnih zavodih, za disciplino in ustrahovanje pa trupla, ki v opomin ostalim visijo z zidu. “Očesa” nadzorujejo vse. A vsak tak režim ima tudi upornike s skritimi potmi in varnimi hišami. Da si med branjem ne bi delali utvar, češ saj se to ne more zgoditi, avtorica že na začetku zapiše, da so bila vsa v zgodbo vključena represivna sredstva v človeški zgodovini vsaj enkrat uporabljena. Deklina zgodba tako prestopa okvir fiktivnosti in nas izziva z vprašanjem, ali smo prepričani v varnost in trdnost obstoječega sveta.

Glej tudi:

Čakam. Se pripravljam. Stvar sem, ki jo moram pripraviti, kakor si pripraviš govor. Predstaviti se moram kot izdelek, ne pa kot bitje, rojeno na ta svet. (Str. 106)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Deklina zgodba.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 125
Komentarji: 0
Število ocen: 20
Želi prebrati: 19
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 40

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja