Serijski morilec

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2019
Založba
Ključne besede Travme, Družina, Umori, Ženske
Število strani

101

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Vendar ne tokrat. Tokrat sem gledala proti vratom in čakala. Kako že temu pravijo? Aha .. počil mi je film."

Serijski morilec je sto stranska, izredno berljiva knjižica kratkih zgodb, ki bralca asocirajo na podobne odlične krimi-srhljivke, ponujene na ogled s strani različnih medijev. Bralca, ki se sicer lahko na trenutke zazdi zmeden in naiven – saj pričakuje drugačne konce, – pritegnejo družinske tematike in travmatike, pogosto prisotne v mnogih nam bližjih ali oddaljenih družinah. Glavni literarni liki so bolj kot ne ženske, vržene v središčnost družbenega in družinskega dogajanja, v napeto ozračje, nerazčiščene travme, frustracije, v naključno ali načrtno nasilje, ljubosumje in še kaj. Konci zgodb so na trenutke zavestno nejasni in prepuščajo bralcu domišljijo, sicer pa navdihujoči in duhoviti. Osrednja tema je umor, obdan s predsodki, samoregulativnim mehanizmom pobega posameznika v to ali ono družbeno anomalijo. Pisateljica je knjižna recenzentka in odlična knjiga kratkih zgodb je njen prvenec.

“Albert je bil izredno trmast človek. In radoveden. Bolj radoveden kot trmast. Odločil se je, da bo storil, kar je prav, vendar samo zato, da lahko vstopi v tovornjak. Ko se je vrnil domov, je najprej še enkrat dobro premislil, nato pa dvignil slušalko, vtipkal številko, in ko je na drugi strani zaslišal moški glas, je rekel: “Oprosti. Resnično mi je žal. Nisem ravnal prav. Šele sedaj vidim.” Zaslišal se je jok in glas na drugi strani mu je povedal, da bi bila mama, če bi bila še živa, ponosna nanj. Tudi Albertu so se orosile oči. Pogovarjala sta se nekaj časa, nato pa ga je Miha povabil na kosilo. Ko je Albert pozvonil, mu je odprl Anže, Mihov partner. Skupaj so pojedli kosilo in zakopali bojno sekiro, nato pa je Albert odšel proti domu. Ko je zavil desno na svojo ulico, je opazil, da tovornjaka ni več na njegovem parkirnem prostoru. Najprej ga je obšel bes, ko pa je prišel do verande, je pogledal proti nebu in se posmehnil: “Pa si ti le za pedre, ha?” (str.22)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Serijski morilec.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 10
Komentarji: 0
Število ocen: 6
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja