Dogodek in druga besedila

Žanrkratka zgodba, spomini
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Suzana Koncut
Ključne besede Ljubezen, Erotika, Pisanje, Ljubezenski partnerji, Splav, Pisateljice
Število strani

188

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

"Če stvari ne zapišem, potem niso dosegle svojega konca, bile so samo doživete." (str. 169)

Annie Ernaux, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, je mojstrica zapisovanja dogodkov skozi fragmente. V njeni drugi knjigi, prevedeni v slovenski jezik, so združena štiri krajša besedila. Gre za popise štirih obdobij v avtoričinem življenju, ki so jo spremenila in oblikovala njeno osebnost. Najobsežnejša zgodba Dogodek opisuje avtoričino soočanje z neželeno nosečnostjo v šestdesetih letih, ko je splav prepovedan. Kot mlada študentka se odloči, da bo splav opravila nelegalno pri “splavuši”. Proces prinaša zanjo večje tveganje, kot si je predstavljala. Dogodek in Gola strast sta doživeli tudi ekranizacijo. Preostale tri krajše zgodbe v zbirki se od smrti obračajo k ljubezni, razhodu in erotiki. Annie Ernaux v literaturi na vidno mesto postavi doživljanje ljubezni in spolnosti ženske, vpete v aktualno družbeno dogajanje. Kljub spremljajočim očitkom in drobnogledu, pod katerim se znajde ženska, ki ima (mlajšega) ljubimca, zagovarja enakopravnost spolov tudi v pravici do užitka. Skozenj kljub bolečim razhodom in prvotnemu nerazumevanju valovanja odnosov postopoma doseže uvid v lastne želje in individualnost. Raste in se razvija. Kratka, zelo intimna besedila se berejo kot dnevniški zapisi, hkrati pa zaradi časovnega preskoka med dogodki in procesom zapisovanja nudijo pogled z distance. Eros in tanatos, osrednja tvar avtoričinih doživljanj, se izrišeta kot ključni navdih za pisanje. Annie Ernaux s podoživljanjem preteklost za(piše) in (pre)živi.

Dejstvo, da oblika, v kateri sem doživela to izkušnjo splava – nelegalnost – pripada minuli zgodovini, se mi ne zdi tehten razlog, da bi jo pustila zakopano – čeprav sprejetje pravičnega zakona paradoksalno skoraj vedno prisili nekdanje žrtve k molku, češ »tega je zdaj konec«, tako da vse, kar se je zgodilo, prekrije enaka tišina kakor prej. Natanko zato, ker nad splavom ne visi več nobena prepoved, se lahko zdaj izognem kolektivnemu pomenu in neizogibno poenostavljajočim geslom, ki so se uveljavila med boji v sedemdesetih letih – »nasilje nad ženskami« itd. – in se soočim z dejanskostjo tega nepozabnega dogodka. (str. 21)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Dogodek in druga besedila.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 547
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 7

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja