Dobri učenci

Žanrkriminalni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaBraslovče, 2023
Založba
Ključne besede Detektivi, Pogrešane osebe, Prešuštvo
Število strani

223

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kdo je Janko Valjavec?

Avtorja najdemo na Wikipediji med drugimi znanimi Valjavci (takoj za duhovnikom z enakim imenom) kot pisatelja kriminalk z rojstno letnico 1962, na spletu ga vidimo celo na sliki, kakšnih drugih biografskih podatkov pa ni. Zato nam ne preostane drugega, kot da navedemo nekaj statistike: na slovenski knjižni sceni se je pojavil leta 2017 z zbirko kratke proze Obračunska obdobja. V obdobju 2017 do 2023 je izdal 18 naslovov, od tega poleg že omenjene še humorni roman (Jožef Šenk v JLA, 2019), knjigo ugank za mlajše bralce (Uganke, debele in tanke, 2023), in petnajst (!) kriminalk; nekatere si kronološko sledijo, a za posamezno zgodbo ni bistven vrstni red izida (razen da se lahko v poznejših pojavi kakšen spojler za nazaj), nekatere pa so samostojne zaključene zgodbe.
Kriminalka z naslovom Dobri učenci je ena njegovih zadnjih (do konca leta 2023). Je tretji primer upokojenega inšpektorja Pavla Curka, zasebnega detektiva, očeta inšpektorja Riharda Tisnikarja. Zakaj imata različna priimka, bo treba najti v eni od zgodb. Pavel tokrat zasleduje očitno prešuštnega moža, ki za povrh še izgine, tako da je inšpektor prisiljen še tretjič prevzeti primer izginule osebe, kar ga je doslej vedno spravilo v težave. Tudi tokrat. Pripoved se sprevrže v razburljivo kompleksno zgodbo s svojevrstno (a pravzaprav arhetipsko) tematiko, ki pa se relativno redko pojavi v literaturi. Vzburjenje ob primeru (tako se izraža Pavel) se prenese tudi na bralca, ki mu nore besedne akrobacije zavirajo požiranje zgodbe in ga silijo v hehet. Značilnost večine njegovih del so klena in jasna pripoved, robato izražanje, besedne igre, pronicljiv, včasih zabaven, včasih jedek humor, prežet s cinizmom. Roman je žanrska vsebinska in jezikovna poslastica, ki se kdajpakdaj nevarno približa mejam dobrega okusa, a avtor tudi take misli (za ne pretirano občutljivega bralca) dobro zvozi.

Rihard je bil že pri koncu, na jelki ni bilo več veliko okraskov. Iglic na tleh se ni bilo bati, ker je bila plastična: kaj je bolj ekološko – podreti vsako leto eno mogočno smreko v nastajanju ali enkrat kupiti plastično, ki bo čez dvajset let nerazgradljiv odpadek? Odgovora ne poznam, mi smo se pač odločili za umetno, od daleč je videti kot prava, zlasti ko je polna okraskov. Sinu pri rokovanju z njimi ni bilo treba biti tako previden, kot sem moral biti jaz v otroštvu. Danes so krogle plastične, takrat so bile iz tankega stekla, glasno si prdnil v bližini in že se je kakšna razletela. (str. 109-110)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Dobri učenci.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 58
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja