Charlottina zgodba

Žanrdružbeni roman, problemski roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaZagorje ob Savi, 2018
Založba
Prevod Boštjan Gorenc
Ključne besede Prijateljstvo, Mladostniki, Šole, Vrstniki
Število strani

139

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

PRIJATELJSTVA TE PRESENETIJO, KO (JIH) NAJMANJ PRIČAKUJEŠ

Avtorica R. J. Palacio, s pravim imenom Raquel Jaramillo, nam v mladinskem romanu Charlottina zgodba odstira dekliški pogled na dogodke v Beecherjevi osnovni šoli. To v petem razredu začne obiskovati tudi August Pullman – Auggie, fant s hudo deformacijo obraza (več o njem v romanu Čudo in Julijanova zgodba). Pripovedovanje je prvoosebno, bralcu pa prinaša raznotere zgode in prigode. V ospredju je prijateljstvo, prikazano tudi v presečnih množicah in z Vennovimi diagrami, pomembno vlogo pa imata oznaki »vpeljevalna prijateljica« in »prijateljska prijateljica«. Gre za odličen prevod Boštjana Gorenca, posamezni slengovski izrazi (esemes, bestičke, čustvenček, tenskič idr.) pa nas še toliko bolj vpeljejo v živahen vsakdan »petarčkov«. Zgodba se začne in konča s slepim harmonikarjem Gordyjem, dolarjem in besedami »Bog blagoslovi Ameriko«. Vmes pa se zgodi marsikaj: od nabirke plaščev za brezdomce, plesnega nastopa, ljubezni, podelitve spričeval in Beecherjeve nagrade ter sklepanja novih prijateljstev – tudi z Auggijem. Sodelujoči se strinjajo, da se vse začne z drobnimi koraki. Smešno se jim zdi, kako lahko nekoga poznaš vse življenje, pa ga dejansko sploh ne poznaš.

»… če bi bilo to čisto običajno leto, kakor katerokoli drugo, bi medaljo najbrž dobila ti, Charlotte. Zaslužiš si jo – ne samo zaradi vsega truda z nabirko plaščev, ampak, ker si, kot sem ti prejle povedal, resnično prijazna do vseh. Še zdaj se spomnim, kako si že od samega začetka, ko sem te prosil, da bi bila Auggijeva vpeljevala prijateljica, to vlogo sprejela predano in brez okolišenja.«

Sem že omenila, kako mi je všeč, da uporablja odrasle besede in predvideva, da jih razumemo?

»Ampak kot veš,« je nadaljeval, »je to leto vse prej kot običajno. In ko sem razmišljal o tej nagradi, razmišljal o tem, kaj predstavlja, me je spreletelo, da je lahko več kot zgolj obeležitev dela za skupnost – ne da bi ga želel razvrednotiti!« (del ravnateljevega pogovora s Charlotte; str. 130-131)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Charlottina zgodba.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 22
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 10