Slika Doriana Graya

4,8
(10)
Žanrdružbeni roman, fantastični roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaV Ljubljani, 1996
Založba
Prevod Rapa Šuklje
Ključne besede Angleška književnost, Duša, Fantastika, Lepota, Portret
Število strani

223

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zgodba o mladem možu, ki je za lepoto prodal svojo dušo

Zgodba romana se odvija v 19. stoletju v Angliji. Slikar Basil Hallaward slika portret prelepega mladeniča Doriana Graya. Slikarja obišče prijatelj Henry Wotton in s svojim govorom o minljivosti lepote prestraši mladega Doriana, ki začne verjeti v to, da je lepota najpomembnejša stvar v življenju. Dorian svojo dušo zamenja za večno mladost in se zato hitro znajde v vrtincu pogube. Predaja se hedonističnim užitkom ter brez slabe vesti uničuje življenja mnogih drugih. S časom Dorian zasovraži svojo lepoto in v želji, da bi spet postal dobra oseba, uniči svoj portret.
Slika Doriana Graya je edini roman znanega irskega pisatelja Oscarja Wilda. V slovenščini je izšla v več izdajah. Skrivnostna zgodba je bila navdih za več filmskih in televizijskih adaptacij.

“Kako žalostno!” je zamrmral Dorian Gray in še vedno strmo gledal svoj portret. “Kako žalostno! Jaz bom postal star, grozen in ostuden. Ta slika pa bo ostala večno mlada. Nikoli ne bo starejša kot ravno tega junijskega dne… Ko bi bilo vsaj obratno! Ko bi lahko ostal jaz večno mlad in bi se slika starala! Za to – za to bi bil pripravljen dati vse! Saj, ni je stvari na svetu, ki je ne bi bil pripravljen dati! Svojo dušo bi prodal za to!” (str. 30)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Slika Doriana Graya.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 181
Komentarji: 0
Število ocen: 10
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 14

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja