Danes se raje ne bi srečala

Žanrdružbeni roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2010
Založba
Prevod Mojca Kranjc
Ključne besede Komunizem, Politično nasilje, Romuni
Število strani

193

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Življenje v tiranskem režimu

Roman prikazuje življenje v Ceausescujevi Romuniji, kjer vlada alkoholizem, vohunstvo, strah in nezaupanje. Müllerjeva razvija zgodbo skozi vrsto nepovezanih asociacij in spominskih prebliskov. Vse to se dogaja na vožnji s tramvajem, na eno izmed zaslišanj pri tajni policiji, kamor se mora glavna junakinja zglasiti točno ob 10.00. Pisateljica in glavna junakinja si delita podobno usodo. Obe sta bili preganjani s strani režima. Müllerjeva je zavrnila vohunjenje in kolaboracijo. Junakinja zgodbe pa je v moške hlače, namenjene izvozu v Italijo, všivala listke z besedo »Ti aspetto« (čakam te), skupaj s svojim imenom in naslovom. Želela si je le nekoga, da bi jo odpeljal iz tiranskega režima.

Ko so me zasačili z listki, je tajil, da me je naznanil. Tajiti zna vsak. Od prvega moža sem se ločila, ko smo pakirali bele lanene obleke za Italijo. Ko sva se z Nelujem vrnila z desetdnevne službene poti, je hotel še naprej spati z mano. Jaz pa sem se namenila, da se bom poročila na Zahod, in sem v zadnje žepe na desetih parih hlač vtaknila majhen listek: Ti aspetto, svoje ime in naslov.Katerikoli Italijan, ki se bo javil, bo pravi.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Danes se raje ne bi srečala.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 25
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja