Cantervilski duh

Žanrkratka zgodba
Narodnostangleška književnost, irska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2002
Založba
Prevod Dora Mali
Ključne besede Angleško podeželje, Aristokracija, Duhovi, Kultura, Nadnaravno, Tradicija, Zgodovina
Število strani

83

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kaj storiti z nadležno dediščino

V Cantervilskem dvorcu že stoletja straši in kljub globokemu spoštovanju, ki ga ima angleška aristokracija do svoje tradicije, se lord Canterville odloči prodati družinsko dediščino, skupaj z zloveščo prisotnostjo duha. Kupec je ameriški poslanik, praktičen možakar s prav tako praktično družino. Idilična vožnja družine na kupljeno posestvo se po opazovanju dehteče narave zaključi pred z oblaki obdanim dvorcem, ki ga preletava jata vran. Bralec lahko začne zadrževati dih in pričakovati najhujše, a na zmeraj bolj srhljive pojave se z vsemi žavbami namazana družina ne ozira. Wilde preprosto zgodbo z romantičnimi elementi umetelno preplete s hudomušnostjo in zbadljivostjo, tako do dostojnosti in teatraličnosti rojakov, kot do arogance in šibke kulturne dediščine Američanov, ki jim je “dandanes skupno prav vse, razen seveda jezika”.

“Verjemite, ta duh obstaja,” je z nasmeškom dejal lord Canterville, “četudi se mu je nemara uspelo upreti ponudbam vaših podjetnih impresarijev. Zanj vemo že tri stoletja, pravzaprav od leta 1584, in vselej se prikaže pred smrtjo kakega člana naše družine.”
“Dajte no, lord Canterville, saj se družinski zdravnik tudi. Duhov, sir, pač ni in zakoni narave bi samo zavoljo britanske aristokracije menda ne naredili izjeme.”
“V Ameriki ste nedvomno zelo naravni,” je odvrnil lord Canterville, ki ni povsem razumel zadnje opazke gospoda Otisa, “in če vas duh v hiši ne moti, tudi prav. A ne pozabite, da sem vas posvaril.” (str. 11)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Cantervilski duh.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 24
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja