Biosoproga

4,1
(12)
Žanrdružbeni roman
Narodnostčeška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Prevod Anjuša Belehar
Jernej Juren
Ključne besede Cinizem, Feminizem
Število strani

174

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Provokativna zgodba o emancipiranju ženske ... in njenih stranskih učinkih

Nekoč je živel par, pisatelj Mojmir in mlada, plaha knjižničarka Hedvika. Po poroki Hedvika zanosi. Takrat spozna doulo, pred- in poporodno pomočnico, in njihovo življenje se zavrti za 180 stopinj. Hedvika se z doulino pomočjo začne osamosvajati, spoznava feministično miselnost, neha se ličiti, začne pridelovati biološke vrtnine, vodi otroško varstvo po novih vrednotah, in še in še. Za moža ji (po njegovem mnenju) ostaja vedno manj časa, kar vodi v vedno večje konflikte …
Zvezdnik češkega romanopisja se je v romanu Biosoproga lotil aktualne – in tudi provokativne – teme emancipiranja ženske, ki vodi skozi bio hrano, mišljenje ter življenje. Z obilo cinizma in humorja začinjena zgodba, pripovedovana skozi močno subjektivno perspektivo Hedvikine prijateljice doule, vas bo s svojim neprizanesljivim tokom prisilila, da do nje, Hedvike in Mojmira nehote zavzamete določeno stališče.

Glej tudi:

Normalno je pravzaprav ključna beseda, zatrjuje Mojmir doktorju. Ko je spoznal Hedviko, je bila čisto normalno dekle. Ko jo je po prvem zmenku pospremil domov, sta na Vaclavskem trgu naročila klobaso. Oba! Če bi ji to predlagal danes, bi ga razglasila za norca. Ali bi se rad prostovoljno nažiral s karcinogeni? Že stopetdesetič bi mu razložila, da ta klobasa vsebuje komaj šestdeset odstotkov mesa. In bogve, če sploh! In bogvekakšnega! (str. 101)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Biosoproga.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 4
Komentarji: 0
Število ocen: 12
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 18