Križišče štirih poti

4,4
(11)
Žanrdružbeni roman
Narodnostfinska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Julija Potrč
Ključne besede Družinski odnosi, Vojna, Feminizem
Število strani

303

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Avtor v središče romana postavi štiri like. Štiri življenjske zgodbe, ki se med seboj prepletajo. Tri generacije žensk: Maria, Lahja in Kaarina (mati, hči in snaha). Ženske, ki imajo marsikaj skupnega. Vse tri so močne, temperamentne in dobro kljubujejo mačistični družbi. Maria v življenju ne potrebuje moških. Postane ugledna babica in sama vzgaja svojo nezakonsko hči. Lahja odpre svoj fotografski studio. Poroči se z očarljivim Onnijem in skupaj vzgajata tri otroke. Vloga mame ji dela težave, saj s svojimi otroki ne more vzpostaviti materinskega odnosa. Edina, ki drži predstavo tradicionalne ženske, je snaha Kaarina. V hiši naleti na zidove zamolčanih besed in odpre vrata podstrešja. Onni je vedno hrepenel po družini. A vendar v vojski odkrije svoja homoseksualna nagnjenja. Zgodba zajema dogodke od konca 19. do konca 20. stoletja. Predstavi nam tudi pomembne zgodovinske dogodke. Na Finskem je divjala vojna, pomanjkanje hrane, ter dolge in hladne zime. Ženske morajo biti močne, da preživijo v težkih pogojih in mačističnem svetu. Časa za emocije ni.

Počasi je ujela ravnotežje; poskusila se je odriniti z eno nogo in pospešiti. Kolo se je odločno zapeljalo naprej. Usedla se je na sedež in se odrivala z obema nogama. Torba se je na krmilu zibala sem ter tja, da se je sprednje kolo obračalo. Maria se je ustavila in sestopila. Umaknila je torbo in razmišljala, kje bi jo lahko pustila. Nekaj dežurnih pijančkov s trga se je zbralo na stopnicah magazina in jo opazovalo med vadbo. Eden od njih je tovariša dregnil pod rebra, nagnil glavo in se ji zazrl v gležnje. “Gospici se vidijo vse sorte stvari.” Maria se je zazrla v moške. “Dobro vem, kaj imam pod krilom, in tudi ti to dobro veš. Ampak vseeno je meni bolj poznano kot tebi.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Križišče štirih poti.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 33
Komentarji: 0
Število ocen: 11
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 13

Morda vam bo všeč tudi