Angeli vsakdanjega dne

Žanrdružbeni roman
Narodnostčeška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2008
Založba
Prevod Bojana Maltarić
Ključne besede Angeli, Ljubezen, Smrt, Umiranje, Zakonsko življenje
Število strani

124

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Življenje ni problem, ki ga je treba rešiti, ampak skrivnost, ki bi jo morali živeti.

V tem romanu Viwegh stopa po črti, ki loči življenje in smrt in na življenje pogleda z druge strani – z onostranstva. Za to ustvari štiri angele (Jofaniel, Hachamel, Nith-Haiah in Ilmuth), delovno ekipo, ki jo eden od angelov poimenuje Mortbanda. Čas, ko se smrt približuje, avtor spremeni v rutinsko delovno opravilo v službi angelov, ki spremljajo umirajoče in njihove svojce. Da bi dosegel humorni učinek, angele posodobi: odvzame jim krila, v pripoved vnese sodobne elemente (Doreen Virtue, virtualne kopije knjig, dostava pice na dom …), odnosi med angeli so pogosto čisto zemeljsko človeški. Delovni prostor Viewegovih angelov je današnja Praga z realnimi imeni ulic, ljudje, s katerimi se njegovi angeli ukvarjajo, so dolgoletni zakonski par Marie in Karel; mlada vdova Ester, ki je izgubila moža Tomáša in Jarmilin sin Zdenek, ki ga je žena Lida prevarala s Filipom, ki je sin prvega zakonskega para. Angeli življenja teh literarnih oseb opazujejo in ocenjujejo z ugotovitvami o tem, ali so ti ljudje srečni ali ne, ali so še sposobni čudenja nad življenjem in uresničevanja svojih želja. Delo, kjer humor nikjer ni tako glasen in vsiljiv, da bi banaliziral žalostno temo umiranja, z ganljivimi prizori odnosa med umirajočimi in svojci. Pripoved, v kateri je glavno sporočilo angelov ljubeznivost, in delo, kjer verzi iz Máchovega Maja ganejo tudi angele.

Umira, jaz pa šele zdaj začenjam študirati navodila, si je rekla z občutkom krivde lahkomiselne medicinke. Toda ta brošurica jo je navdihnila (če se da tako reči); dojela je, da je to dragocen destilat večletnih izkušenj s smrtjo. Prvič od časov študija si je delala izpiske. Ljudje jočejo nad strniščem prihodnosti, ne vidijo pa polnih kašč preteklosti. Ravno ta poved je zanjo postala rešilna bilka – in slutila je, da bi lahko pomagala tudi Tomášu. Naslednjega dne se je rahlo opila z rdečim vinom, preplezala varovalno ograjico njegove bolniške postelje, položila glavo k njemu in mu nekajkrat ponovila ta stavek. »Razumeš?« se je hotela prepričati. »Morava gledati v preteklost. Skupaj sva preživela čudovito zgodbo – tega nama nihče več ne more vzeti.« Tomáš je zaprl oči, toda potem je prikimal. »Prejela sva dar ljubezni. Tega ne dobi vsakdo. Imava se česa spominjati. Najina kašča je polna.« Stisnil ji je roko in jo po dolgem času prvič poljubil (str. 102-103).

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Angeli vsakdanjega dne.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 29
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 7