Skromni darovi

Žanrdružbeni roman, družbenokritični roman
Narodnostsrbska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Dušanka Zabukovec
Ključne besede Bratje in sestre, Družina, Medosebni odnosi
Število strani

118

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Sodobni srbski pisatelj z letnico rojstva 1971, ki je v domovini zelo cenjen, se Slovencem prvič predstavlja. Ob branju njegovega romana se izkaže, da avtorjevi pisateljski darovi niso prav nič skromni in da je popolnoma upravičeno zanj poleg več srbskih prejel tudi nagrado Evropske unije za literaturo. Zgodba je na komunikativen način s tistim naravnim prizvokom govora, kot smo ga navajeni iz srbskih filmov, podana v obliki elektronskih pisem med bratoma. Mlajši med njima je za tri tedne odpotoval v New York, kjer se udeležuje neke delavnice gledaliških dramaturgov s področja Vzhodne Evrope, dopisovanje pa brata izkoristita kot pogovor med njima, do katerega morda že dolgo ni prišlo, ali zaradi pomanjkanja časa, priložnosti ali pa mogoče česa celo bolj dramatičnega, kot zasluti bralec ob vsaki novi prebrani strani. Z vsakim novim pismom se kot mozaik izgrajuje zelo poglobljena, intimna, celo ganljiva zgodba neke družine in analiza medosebnih odnosov ter medgeneracijskih razlik znotraj nje, njene preteklosti in sedanjosti. Preko družine pa pisatelju uspe tudi izjemen prikaz družbe, ko sta se obe, vsaka v svoji sferi in prepleteni med seboj, na začetku 90. let 20. stoletja znašli v povsem novih in nezavidljivih okoliščinah, soočeni z nekimi novimi in do nedavnega še nerazumljivimi vrednotami.

Glej tudi:

“Dragi brat, tudi jaz bi rad bil nadarjen, da bi znal tako opisati, “kako je, ko se človek zaljubi”. Lepo je kot pravljica, drugačno kot resničnost. Pri tem se bom spet zatekel k spominom, zdi se mi, da te zgodbe ne poznaš. nisem je doživel jaz, temveč dejka. O svoji izkušnji je pripovedoval najini materi. Zgodilo se mu je tik pred koncem življenja, torej ko je bil vdovec. Sanjal je, da je zaljubljen. Ni se spominjal, v koga, iz tistih sanj se ni spominjal nobenega obraza, nobenih ljudi. Samo čustva. “In bil sem tako srečen,” je nazadnje dodal. Ko mi je mati o tem pripovedovala, je dodala: ” Ni res, da je človek lahko tako star, da se ne more več zaljubiti.” Spominjam se, brat, toda ne doživljam. Nisem bil zaljubljen pred kratkim, pa tudi v prihodnosti ne vidim možnosti za to.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Skromni darovi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 19
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1