Ekstradeviško

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Ključne besede Morje, Odnosi, Odraščanje, Otoki
Število strani

451

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

15-16 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Najlepše ptice so v kletkah

Otok je v literaturi pogosto prispodoba za samoten in osamljen način življenja, drugačen kot ga poznamo in živimo celinski ljudje, in kot tak kar kliče po zgodbi, v kateri junak razkriva skrivnosti in prihaja do spoznanj, ki so neprecenljiva in temeljna za njegov obstoj, pa čeprav gre za popolnoma fiktiven lik. Tudi pri Čatrovem romanu Ekstradeviško se zdi postavitev zgodbe na otok najbolj logična izbira, in tudi je, saj bi se v drugačnem okolju z drugimi specifikami kaj hitro lahko znašla na trhlih temeljih, ali pa bi jo bil avtor primoran povedati (nekoliko) drugače. Ekstradeviško je namreč v prvi vrsti zgodba o sramu, o prikrivanju resnice v okolju, kjer vsi o vsakem in vsem vse vedo, in kjer so dogodki, nad katerimi bi se v nekoliko manj tradicionalnem okolju nihče več ne zgražal, še vedno globoko zakoreninjen tabu. Ekstradeviško pa je tudi roman o odraščanju in spolnem prebujanju, v katerem avtor ne komplicira, temveč vešče prepusti zgodbi, da se logično zapleta in razplete in kar kliče po bralcu, ki si bo z njo krajšal čas, brez da bi si dodatno zagrenil življenje, vrh vsega pa je še lepo zapisana. Ekstradeviško se prav lahko bere tudi na plaži, pa čeprav ne gre za tako imenovano plaža literaturo. Toplo priporočam! Ekstradeviško je namreč roman, ki bi moral zadovoljiti skorajda vsak bralni okus.

Glej tudi:

“Hodil je dol proti morju, po strmi ozki ulici, da so se mu prsti zabijali v konico superg in po vsej verjetnosti trgali tkanino tam pri prstih. O, kakšna sramota! Le kaj bodo rekli ljudje, če bodo videli, da ima strgane nogavice? Pa ravno zdaj, ko je izvedel, da ima tu na otoku še žive sorodnike in da se bosta starša ločila.” (str. 373)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ekstradeviško.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 75
Komentarji: 0
Število ocen: 6
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 6

Dela avtorja

Suzana Tratnik, Zdenko Kodrič, Boris Kolar, Dušan Čater, Goran Vojnovič, Miha Mazzini, Tomaž Kosmač, Marko Sosič, Stanka Hrastelj, Nejc Gazvoda, Jelka Ciglenečki

Dogodek v mestu