Pridiga o padcu Rima

Žanrdružbeni roman, filozofski roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Prevod Živa Čebulj
Ključne besede Filozofski vidik, Moški, Idealizem
Število strani

191

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Sence nad mladostnim idealizmom

Mlada moška, dolgoletna prijatelja, v domačem kraju prevzameta vodenje gostinskega lokala. Njuna odločitev negativno preseneti družinske člane obeh, navsezadnje sta izobražena in njuna službena prihodnost naj bi bila po mnenju sorodnikov bolj svetovljanska. V tej krajevni gostilni se je zamenjalo že kar nekaj najemnikov, dolgoročno ni posel nikomur zacvetel, vendar sta mlada Korzičana prepričana, da napak neuspešnih najemnikov ne bosta ponavljala in idealistično zaplujeta v novo poglavje njunih življenj. Jérôme Ferrari v tem besedno zgoščenem romanu poda filozofski vidik o moških, ki naj bi s svojim idealizmom pomagali graditi svet, a ga hkrati na poti doseganja s tem istim idealizmom tudi rušijo.

Glej tudi:

Zavrtel je telefonsko številko in ju obvestil, da bi Annie, izkušena natakarica, ki je že delala zanj, znala biti za. Prišla je petnajst minut zatem, izjavila, da sta Matthieu in Libero srčkana, spila pol litra šampanjca ter jima zagotovila, da jima bo z veseljem pomagala. Skrbela bo za blagajno in upravljala zaloge. Za postrežbo pri mizah pa bosta morala najti kakšno drugo natakarico. Vincentov prijatelj je odkimal. – Pa ne eno. Ena ni dovolj. Raje tri ali štiri. Libero ga je opomnil, da bar ni prav velik, da ne potrebujeta toliko punc in da ne ve, s katerim denarjem bi jim lahko plačala. Ampak Vincentov prijatelj je vztrajal. – Poletje je, če nimata štirih levih rok, se bo pri vama trlo ljudi. Če hočeta imet odprto cel dan in še zvečer, potem potrebujeta tudi ljudi, da krožijo, saj ne more ena in ista punca delati osemnajst ur na dan, a ni res? In če vama je to predrago, lahko še vedno dve odpustita, ampak potem se bosta morala vidva zbujat zjutraj. Zvečer morajo biti punce. Dva fanta, to ni dobro za prodajo. V redu, vem, da če nam danes česa ne manjka, so to pedri, ampak saj ne mislita odpret gej kluba, a ne?

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pridiga o padcu Rima.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 19
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0