40 let mojih soočanj s Himalajo

Žanrspomini, življenjepis / biografija
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Ključne besede Gore, Alpinizem, Alpinistične odprave, Spomini
Število strani

273

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

40 let prvega slovenskega vzpona na osemtisočak

Viki Grošelj, vrhunski alpinist, himalajec, gorski reševalec in gorski vodnik, je Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki in prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov. Knjiga Vikija Grošlja je izšla ob 40. letnici prvega slovenskega vzpona na osemtisočak. 15. oktobra 1975 je namreč skupini alpinistov pod vodstvom Aleša Kunaverja uspelo osvojiti Makalu. Slovenski alpinisti so že večkrat dokazali, da ne znajo le dobro plezati, ampak tudi pisati. Med njimi je prav gotovo tudi Viki Grošelj. V pričujoči knjigi so zbrani članki iz sobotne priloge Dela zadnjih dvajsetih let, ki dodobra odslikavajo slovenska in svetovna dogajanja v Himalaji.

Za vsako dejavnost – niti plezanje v Himalaji ni izjema – velja, da bo zamrla, ko bodo rešeni vsi veliki problemi. Južna stena Lotseja bo še dolgo izjemen izziv novim generacijam vrhunskih plezalcev. V orjaški navpični steni sta doslej preplezani le dve smeri, češka na Lotse Šar in ruska na glavni vrh. Trije veliki trikotni previsi, ki se začenjajo na višini 7000 metrov in končajo dobrih tisoč metrov više, bodo še dolga leta burili domišljijo najboljših plezalcev. Vesel bom, če mi bo uspelo doživeti čas, ko jih bo kdo preplezal.
(str. 206)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige 40 let mojih soočanj s Himalajo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 12
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi