Psihiater na kavču Bojane Leskovar

Žanrpsihološki roman, zgodovinski roman, spomini, avtobiografski roman, biografski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Ključne besede Spomini, Psihiatrija, Psihiatri, Anekdote, Medicina
Število strani

360

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Poklicna avtobiografija enega najpomembnejših psihiatrov na Slovenskem

Gorazd V. Mrevlje je eden najbolj prepoznavnih imen sodobne psihiatrične stroke na Slovenskem. Svojo avtobiografijo je ustvarjal dve leti, nastajala je ob pogovorih s prijateljico Bojano Leskovar, tik pred izdajo knjige spomladi 2023 pa je zaradi bolezni umrl v 77. letu starosti.
Znan je bil kot psihiater, psihoterapevt in sodni izvedenec za psihiatrijo, pa tudi predavatelj psihologije umetnosti na AGRFT. Bil je med pionirji pri mnogih novosti v psihiatriji na naših tleh, sodelavci, prijatelji in študentje pa se spominjajo njegovega vedrega in energičnega značaja.
V tej zanimivi knjigi se Gorazd V. Mrevlje tako sprehodi po svoji bogati poklicni karieri, kot tudi po zasebnem življenju. Pri tem se ne drži nujno kronološkega pristopa, temveč pripovedovanje poteka bolj po načelu asociacij, podobno kot bi dejansko poslušali potek terapije. Vendar pa pri tem nikoli ne prične preskakovati med temami ali obdobji, temveč se drži relativno kratkih, vsebinsko lepo zaokroženih poglavij, kar daje celotni knjigi solidno strukturirano podobo.
K tekočemu branju polega preprostega in berljivega pripovedovanja pripomore tudi oblika.
Knjiga je izrazito očem prijazna. Tisk je relativno velik in razločen, poglavja in odstavki so pregledno razčlenjeni, v pomoč pa so tudi z barvami očrtane poudarjene ključne besede, ki spominjajo na podčrtane besede v študijskih zapiskih – Mrevlje je namreč spomine pisal na roko, brez računalnika. Vse to naredi branje zelo enostavno in povezano.
Komu torej to knjigo lahko priporočamo? Seveda, poleg tistih, ki so ga poznali osebno ali pa cenijo njegov prispevek k stroki? Zagotovo bo zanimiva vsem tistim, ki se morda odločajo za študij medicine ali psihologije, ali pa jih tema preprosto zanima, saj knjiga med (preglednimi) vrsticami deluje tudi kot poljudnoznanstveni priročnik zgodovine psihiatrične stroke pri nas, procesa izobraževanja in tudi orisa najpogostejših psihiatričnih ter drugih težav, ki nas pestijo v sodobnem času. Prav zaradi slednjih bodo določena poglavja zanimiva za tiste, ki jih je morda strah tesnobe ob upokojitvi, imajo težave z zasvojenostjo, depresijo… Ali pa jih preprosto zanima zgodovina psihiatrije ter včasih zabavne, večkrat tragične, vedno pa odlično zapisane anekdote Gorazda V. Mrevljeta.

Pred 30 leti je mladenič tri dni po 18. rojstnem dnevu s sekiro udaril po glavi očeta, ki je v dnevni sobi gledal televizijo, in ga ubil. Bil sem določen za izvedenca za oceno njegovega duševnega stanja v kritičnem času. Zgodba, ki mi jo je povedal, je bila grozljiva. Storilec je odraščal v neki slovenski vasici, oče je bil strog in kaznovalen, zagotovo pa tudi nasilen, če ne sadist. Storilca je od otroštva kruto kaznoval in ga sadistično maltretiral. Potiskal mu je glavo v vodo, zategoval pas okoli vratu, ga obešal, dokler se ni začel dušiti, privezoval z verigo k jablani, moral je teči pred avtomobilom, on pa ga je zbijal po tleh (…). Ko sem podal oceno o duševnem stanju v času umora, ocenil sem ga kot bistveno zmanjšano prištevnega, sem napisal priporočilo, da naj storilec ne glede na dolžino kazni, za katero se bo sodišče odločilo, preživi vsaj nekaj mesecev v zaporu, da bo breme občutkov krivde manjše ob zavedanju, da je umoril očeta… (str. 289)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Psihiater na kavču Bojane Leskovar.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 47
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi