Svet ni meja

Žanravtobiografski roman, potopis, spomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaZagorica nad Kamnikom, 2016
Založba
Ključne besede Kolesarjenje, Potovanja okoli sveta, Spomini
Število strani

209

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

209 dni, 28.968 kilometrov, 5 kontinentov.

Tomaž Humar je 28. februarja 2016 po 209 dneh prikolesaril nazaj na izhodišče svojega podviga v Debrecen na Madžarskem in z 19 leti in 308 dnevi postal najmlajši Zemljan, ki je prekolesaril svet. Takoj po opravljeni maturi se je namreč sam odpravil na pot okrog sveta. Za njegov projekt je vedela le peščica ljudi. Od doma mu je logistično pomagala sestra, zanašal pa se je lahko le nase in na supermoč nutelle. Dan za dnem, brez dneva počitka, je poganjal pedala. 140 kilometrov na dan, vsak dan, smer zahod, ves čas veter v prsi. Tako kot za njegovega očeta Tomaža Humarja ni bilo nemogočih poti, jih ni bilo tudi zanj. Pedala je poganjal v vetru, dežju, mrazu in peklenski vročini. Pedala je poganjal, ko je bežal pred podivjanimi psi in ko ga je skoraj povozil nekaj tonski tovornjak. Pedala je poganjal v gostem prometu velemest in v praznih puščavskih prostranstvih. Pedala je poganjal kronično utrujen, lačen, dehidriran in neprespan. Ustavila ga ni niti nevarna bolezen sredi Indije, zaradi katere je moral jesti po pet različnih tablet vsak dan. Tomaž Humar je pri svojih neverjetno zrelih devetnajstih letih dokazal, da zanj svet ni meja. In kot pravi sam: »Življenje je dolga sled brez cilja, ko se življenje konča, ni zmagovalca ali poraženca … Ostane le zgodba o človeku.«

“Stvari v življenju, ki jih imamo … Pa se sploh ne zavedamo, kako srečni smo lahko, da jih imamo, jemljemo jih za samoumevne. Podobno kot lasje. Vsi jih imamo in se sekiramo, kako stojijo, ko pa jih enkrat nimaš več in si plešast, bi dal pa vse na svetu za eno bedno frizuro.

Takšen projekt bo izpostavil celo vrsto lastnosti, ki so potrebne, da ti uspe ne le v tem trenutku, ampak v življenju. Volja, prilagodljivost, vera vase, znanje, potem pa je tu še tisto, kar dela vsakega človeka drugačnega, to je tvoja bit oziroma nrav, ta je najpomembnejša. Najpogostejši stavek, da nečesa ne naredimo, je “ne da se mi”, pokličeš prijatelja ali punco in vedno je isto – če nimajo volje za nekaj, enostavno rečejo, da se jim ne da. Volja je ključ, vsi se rodimo z njo. Voljo do življenja imaš v sebi od rojstva, ogenj, ki ga nosiš v sebi, je ta volja. Tisti, ki imajo v sebi veliko ognja oziroma zagona, imajo lastnost, ki ji pravimo volja, voljni so živeti in želeti.” (str. 213)

Citati

(1)

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 36
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4