Dobre knjige
5237 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Komančeva luna
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:3

Catherine Anderson

Komančeva luna

Ljubljana, Hiša knjig, 2020

Št. strani: 557 str.


Prevod: Branka Šnek Oset


Žanr: ljubezenski roman

Narodnost: književnost ZDA

Prerokba pravi...

Pisateljica posveča ta roman spominu na pleme Komančev, ponosno in pogosto napačno razumljeno ljudstvo, ki so ga belci skorajda iztrebili. Tudi sama je daljna potomka ljudstva Šošoni, ki so predniki Komančev, zato je ta povezava pristna in močna. V ospredju je ljubezenska zgodba zlatolase belke Lorette in Indijanca iz plemena Komančev po imenu Lovec na volka. Lovec ima sloves kot najstrašnejši in najbolj prebrisani nasprotnik ameriške vojske. Loretta v strahovitem napadu Komančev izgubi starše in ob tem grozljivem dejanju izgubi dar govora. Lovec verjame v prerokbo, ki pravi, da bodo boji med Belookimi in njegovim ljudstvom neskončni, kri pripadnikov njegovega ljudstva bo pordečila reke in gore belih kosti bodo stale tam, kjer se je nekoč pasel mogočni bizon. Prerokba pa tudi pravi, da bo k njemu prišlo dekle, s kožo, belo kot luna, z medenimi lasmi in očmi kot poletno nebo. Neko noč, ko je luna sijala na polnočnem nebu, je Lovec prijezdil po Loretto, stricu je zanjo ponudil konje in jo odpeljal v svojo deželo, med svoje ljudi...Preplašena deklica se upira na vse možne načine, toda Lovec verjame, da mu je usojena. Potrpežljivo in nežno skrbi zanjo ter poskuša zanetiti ogenj v njenem srcu. V tem svetu se Loretti povrne glas, ko reši Lovca pred smrtonosno kačo. Sovraštvo med njima počasi kopni, toda sovraštvo med njunima ljudstvoma ima globoke korenine, ki jih ni moč iztrgati. Lepa ljubezenska zgodba, kjer se nitke čustev spletajo in razpletajo...Njun dom ni več na zemlji Komančev in ne na zemlji "tosi tivo", kot imenujejo belce. Komu pripadata? Prerokba pravi...Odlomek iz knjige

Skočil je s konja in stopil k njej. Nagnila je glavo in se poskušala nasmehniti. Njegova pesem nima nič z njo. Zakaj tega noče razumeti?
Hvala, ker si me privedel domov. Ko bom mislila nate, bo moje srce pelo pesem prijateljstva. Vedno, do obzorja in naprej.

(str. 249)

Cobiss povezava


Ključne besede: INDIJANCI, LJUDSKA VEROVANJA, LJUBEZEN, INDIJANSKI MITI, PRIJATELJSTVO, ZLOČINI


Prispeval/-a: Zdenka Krautič, Knjižnica Lenart
Objavljeno: 11.2.2021 9:32:08
Zadnja sprememba: 14.9.2022 13:44:00
Število ogledov: 2682