Dobre knjige
5328 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Nočni cvet Očem prijazna knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Borut Spacal

Nočni cvet

Trst, Založništvo tržaškega tiska, 2007

Št. strani: 162


Žanr: spomini

Narodnost: slovenska književnost

Spomini na očeta Lojzeta Spacala

Avtor, sin slikarja Lojzeta Spacala, je v uvodu zapisal, da je tudi umetnik človek, mož in oče in prav o tem nam spregovori v tej knjigi. Želi nam predstaviti očetovo življenje kot ga je videl kot sin, očetova zanimanja, strasti pa tudi bolečino. Spomine sta obujala v očetovi visoki starosti na obveznih nedeljskih sprehodih, zapisom pa je avtor dodal še svoje in družinske spomine. Življenje Lojzeta Spacala (1907 -2000) je prepleteno s skoraj celim stoletjem zgodovine Trsta in Krasa. Mladost je bila zaznamovana s smrtjo očeta v prvi vojni, nato pa s fašizmom, ki je z zapori in konfinacijo za vedno zaznamoval očeta Lojzeta Spacala. Prav v izgnanstvu v Basilicati se je odločil: slikar bom. Sin Borut skozi družinske spomine oriše očetov lik, ob tem pa nam opiše tudi nastajanje najznamenitejših umetnikovih del. Zdi se, da družina umetnika živi v eni drugi dimenziji, pravzaprav umetnik živi v drugi dimenziji, drugi družinski člani pa morajo spretno krmariti med njegovim in realnim svetom. Knjiga je obogatena z družinskimi fotografijami in grafikami Lojzeta Spacala.Odlomek iz knjige

Sunek vetra je tedaj razparal oblake in nekaj sončnih žarkov je obsijalo vas, Trstelj in Fajti hrib. In glej ga, prevaran od svetlobe se je na kup kamenja povzpel petelin in veselo zakikirikal.
Atek, ta podoba, nekakšno sporočilo o novem življenju, ki se poraja iz ruševin, se ti je trajno vtisnila v spomin in ti je služila za inspiracijo nekaterih tvojih lepših grafik.

(str. 17)

Cobiss povezava


Ključne besede: SPOMINI, LOJZE SPACAL


Prispeval/-a: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Objavljeno: 17.11.2020 10:22:14
Zadnja sprememba: 17.11.2020 10:22:14
Število ogledov: 965