Dobre knjige
5328 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu Očem prijazna knjiga E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,5
Št. ocen:20

Elif Shafak

10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu

Ljubljana, Sanje, 2020

Št. strani: 285


Prevod: Maja Ropret


Zbirka: Sanje. Roman
Žanr: družbeni roman

Narodnost: turška književnost

Knjiga se prične s koncem življenja istanbulske prostitutke Leile Tekila. Čeprav je fizično mrtva, strpana v smetnjak, ostanejo njeni možgani aktivni še 10 minut in 38 sekund. Vsaka minuta prinese s seboj spomine na dogodke, okuse in vonje. Pred nami se zavrti njeno življenje, prepleteno z zgodbami petih prijateljev, ki jih je srečala v ključnih trenutkih življenja. Leila je odraščala v družini z dvema mamama. Oče si je želel veliko sinov, ampak mu prva žena ni dala otrok. Ko je bilo Leili sedem let, se je rodil deček Tarkan z Downovim sindromom. Baba, razočaran in jezen, se je zakopal v verske knjige in grozil s peklom. Leila je bila v takšem okolju čedalje večja ujetnica tradicionalne turške družbe. Pri šestnajstih jo je oče izpisal iz šole in jo želel poročiti z nekaj let mlajšim bratrancem. Leila zaradi tega zbeži od doma v Istanbul. Tam pa naivna deklica zapade v prostitucijo. Njena nova družina postanejo prijatelji, ki so tako kot ona nezadovoljni sanjali o novi priložnosti v velikem mestu. S tem romanom je bila Elif Shafak v letu 2019 nominirana za nagrado Man Booker.Odlomek iz knjige

Na mizi je bil časopis. Najprej je prebrala novice, nato svoj horoskop. Prepričani ste, da ste žrtev okoliščin, na katere nimate vpliva. Danes je dan, ko lahko to spremenite, je pisalo. Po zaslugi planetarne poravnave ste nenavadno dobro razpoloženi. Kmalu vas čaka vznemirljivo srečanje, vendar le, če boste prevzeli pobudo. Zbistrite si misli, ne zadržujte več čustev v sebi, pojdite na sprehod in vzemite življenje v svoje roke. Čas je, da spoznat sami sebe.
Zmajala je z glavo, prižgala cigareto in odložila zippo na mizo. Kako čudovito se sliši: Spoznajte samega sebe. V antiki so imeli ta izrek tako radi, da so ga dali vklesati na tempeljske zidove. Leila je sicer prepoznala resnico v njem, vendar se ji je zdelo, da je nauk nepopoln. Moralo bi biti: Spoznajte sami sebe in prepoznajte drekača, ko ga vidite. Poznavanje sebe in prepoznavanje drekačev gresta z roko v roko. A če ob koncu večera ne bo preutrujena, bo vseeno šla peš domov, poskusila zbistriti misli in vzeti življenje v svoje roke, karkoli naj bi že to pomenilo.

(str. 164)

Cobiss povezava
10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu - Biblos


Glej tudi

link Bukla


Ključne besede: ŽENSKE, PROSTITUTKE, UMORI, UMIRAJOČI, DRUŽBENE SPREMEMBE, MARGINALNE SKUPINE


Prispeval/-a: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Objavljeno: 26.9.2020 9:02:24
Zadnja sprememba: 31.10.2020 16:51:44
Število ogledov: 5492