Dobre knjige
4910 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Cantervilski duh
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Oscar Wilde

Cantervilski duh

Ljubljana, Vale-Novak, 2002

Št. strani: 83


Prevod: Dora Mali


Žanr: kratka zgodba (mladinski)

Narodnost: angleška književnost, irska književnost

Kaj storiti z nadležno dediščino

V Cantervilskem dvorcu že stoletja straši in kljub globokemu spoštovanju, ki ga ima angleška aristokracija do svoje tradicije, se lord Canterville odloči prodati družinsko dediščino, skupaj z zloveščo prisotnostjo duha. Kupec je ameriški poslanik, praktičen možakar s prav tako praktično družino. Idilična vožnja družine na kupljeno posestvo se po opazovanju dehteče narave zaključi pred z oblaki obdanim dvorcem, ki ga preletava jata vran. Bralec lahko začne zadrževati dih in pričakovati najhujše, a na zmeraj bolj srhljive pojave se z vsemi žavbami namazana družina ne ozira. Wilde preprosto zgodbo z romantičnimi elementi umetelno preplete s hudomušnostjo in zbadljivostjo, tako do dostojnosti in teatraličnosti rojakov, kot do arogance in šibke kulturne dediščine Američanov, ki jim je “dandanes skupno prav vse, razen seveda jezika”.Odlomek iz knjige

Verjemite, ta duh obstaja, je z nasmeškom dejal lord Canterville, četudi se mu je nemara uspelo upreti ponudbam vaših podjetnih impresarijev. Zanj vemo že tri stoletja, pravzaprav od leta 1584, in vselej se prikaže pred smrtjo kakega člana naše družine.
Dajte no, lord Canterville, saj se družinski zdravnik tudi. Duhov, sir, pač ni in zakoni narave bi samo zavoljo britanske aristokracije menda ne naredili izjeme.
V Ameriki ste nedvomno zelo naravni, je odvrnil lord Canterville, ki ni povsem razumel zadnje opazke gospoda Otisa, in če vas duh v hiši ne moti, tudi prav. A ne pozabite, da sem vas posvaril.

(str. 11)

Cobiss povezava


Ključne besede: ANGLEŠKO PODEŽELJE, DUHOVI, NADNARAVNO, KULTURA, TRADICIJA, ARISTOKRACIJA, ZGODOVINA


Prispeval/-a: Špela Plestenjak, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 20.8.2020 12:27:02
Zadnja sprememba: 21.8.2020 7:14:11
Število ogledov: 1098