Dobre knjige
5053 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Rubindol
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,5
Št. ocen:2









Sharon Creech

Rubindol

Izola, Grlica, 2020

Št. strani: 258


Prevod: Ana Ambrož Strle


Žanr: mladinski roman (mladinski)

Narodnost: književnost ZDA

Od more do rubinov

Trinajstletna dvojčka Dallas in Florida živita v sirotišnici v Boxton Creeku. Tu sta glavna g. in ga. Trepid, ki vodita sirotišnico in dobro skrbita, da je dvojčkoma življenje neprijetno. Mogoče pa so res otroci tisti, ki preglavice povzročajo Trepidovima? Po številnih poskusih, da bi dvojčka uspešno oddali v rejo ali posvojitev, pride zanju priložnost, da bi za nekaj mesecev delala družbo starejšemu paru iz Rubindola, ki sta si želela vsak na svojo poletno pustolovščino. Tako se pustolovščina začne tudi za dvojčka, ki skozi svoje pripovedi razkrijeta vse negativne izkušnje, ki so ju doletele pri posvojiteljih. Le ti, so ju razočarani, vedno vrnili nazaj v sirotišnico. Pri Sairy in Tillerju v Rubindolu pa so stvari povsem drugačne. Nihče dvojčka ne krega in če naredita napako, nista zanjo kaznovana. Kljub vsem dobrim namenom pa dvojčka ravno g. Trepidu izdata skrivnost, ki zgodbo dodatno zaplete. Težka zgodba odraščanja, ki pa je polna upanja, da se stvari lahko spremenijo na bolje, hkrati pa izpostavi navezanost med bratom in sestro, ki znata vedno najti najboljši način kako iti naprej.



Odlomek iz knjige

Težavna dvojčka sta, so v naglici besno pojasnjevali. Z njima so sami problemi.
V zameno sta Dallas in Florida začela o večini odraslih razmišljati kot o težavnih odraslih, kajti takšne so bile njune izkušnje. Večina odraslih, s katerimi sta se srečala, je bila namreč vzkipljivih in nepotrpežljivih in kaj hitro so ju začeli kaznovati. Nista mogla vedeti, da so lahko tudi rejniki in posvojitelji prijazni in ljubeči, radodarni in prizanesljivi. V Dallasovem in Floridinem omejenem svetu so bili odrasli tisti, pred katerimi je bilo treba bežati.

(str. 7-8)

Cobiss povezava

Glej tudi

link bukla.si
link emka.si


Ključne besede: DVOJČKI (LJUDJE), BRATJE IN SESTRE, STRPNOST, OTROCI IN ODRASLI, UPANJE, PUSTOLOVŠČINE, POVEZANOST, SIROTIŠNICE


Prispeval/-a: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica
Objavljeno: 9.6.2020 13:20:44
Zadnja sprememba: 22.4.2022 10:29:14
Število ogledov: 2523