Dobre knjige
5335 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Po dežju
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:1

William Trevor

Po dežju

Ljubljana, LUD Literatura, 2019

Št. strani: 215


Prevod: Ana Barič Moder


Zbirka: Stopinje
Žanr: kratka zgodba, novela

Narodnost: irska književnost

Nemoč in sprijaznjenost

Irska. Dvajseto stoletje, najbrž nekje v osemdesetih ali na začetku devetdesetih. Slednje je moč sklepati iz dejstva, da so prevozna sredstva omenjena bolj obrobno in da telefoni ne zvonijo kar vse povprek. V najmanj dveh je naveden celo natančen datum v letu 1989. Avtor, ki ga izdajatelj slovenskega prevoda označi kot enega največjih mojstrov kratke proze dvajsetega in enaindvajsetega stoletja, v ospredje postavlja odnose med ljudmi. Slepi uglaševalec klavirjev, ki ga skozi življenje najprej vodi prva žena, po njeni smrti pa druga, ki bi na začetku lahko bila tudi prva. Dve ženski, katerih prijateljstvo skorajda ogrozi zakon ene izmed njiju. Starša, ki željno čakata sina, ta pa se jima izmika. Fant in deklica, ki po muhavosti svojih staršev za nekaj časa postaneta brat in sestra. Zlikovca, ki izkoristita praznični dogodek, da lahko izpeljete svoje načrte, pri čemer se jima rahlo zalomi. Glavna oseba naslovne zgodbe je mlajše dekle, ki se po spletu naključij znajde v italijanskem obmorskem letovišču. Ovdoveli sestri skušata pomagati druga drugi, a ostaneta v ključnem trenutku vsaka na svojem bregu. Mati, ki edina sluti kriva pota svojega avtističnega sina. Poroka iz preračunljivosti nazadnje vendarle postane poroka iz sočutja. Najdaljša zgodba z naslovom Majava tla, v kateri neko versko prepričanje ne dovoljuje odklonov, je najbolj kruta. Predzadnja zgodba je zgodba o zakonski ženi, ki svoje resnično ali morda namišljeno ljubosumje utaplja v pijači. Zadnja zgodba v zbirki, ki je za razliko od drugih prvoosebna, pa spet govori o starših in njihovem razočaranju nad odločitvami otrok. Zdi se da se vsaka izmed zgodb konča s sprijaznjenostjo. Zadeve so, kakršne pač so, spremeniti jih ni več mogoče. Gledati je treba le še, da se vsaj ne bi poslabšale, kar je za like v zgodbah edina rešitev. Okoliščine, vredne razmisleka in večkratnega branja.Odlomek iz knjige

Vedela je, da mu ni lahko. Sem sta prišla, ker je bil to edini kraj, ki ga je poznal; še pred odhodom se je zavedel, kako zapletena utegnejo postati njegova čustav, ko bosta prispela. To mu je razbrala z obraza: nekakšna stoičnost, ki si jo je nadel posebej zanjo. Globoko v sebi je nosil krivdo izdajstva, ki mu jo je vzdramil vonj morja in morske trave. Glasovi v gostišču so bili isti, kot sta jih nekoč poslušala z Violet. Tudi ko je bil z Violet, je v zraku še oktobra dišalo po kovačniku. Violet je bila tista, ki je prva rekla, da si bosta v enem jesenskem tednu nabrala moči za zimo; tudi to se mu je zarisalo na obrazu, kakor hitro je izgovoril tiste besede.

Uglaševalčevi ženi, str. 18 - 19

Je že v redu, mama, je zašepetala Addy, ko so se vse tri obrnile od groba, toda Hazel je ni poskušala tolažiti, ker je vedela, da ne bi zmogla. Mamo bo do smrti trpinčila nezmanjšana žgoča bolečina tega dogodka; očeta bodo nanj spominjale vse julijske parade, ki so mu še ostale. Družinski člani se o tem dnevu niso pogovarjali, a v svoji bolečini so si govorili, da je bila Miltonova smrt neizogibna, nekaj, kar se je moralo zgoditi; to je bila njihova edina tolažba. Nekoč majava tla so bila spet trdna.

Majava tla, str. 186.Cobiss povezava

Glej tudi

link LUD Literatura


Ključne besede: DRUŽINE, ZAKONSKO ŽIVLJENJE, OTROCI, SINOVI, HČERE, MEDOSEBNI ODNOSI


Prispeval/-a: Julijana Voroš, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
Objavljeno: 27.2.2020 7:55:01
Zadnja sprememba: 5.5.2021 12:08:13
Število ogledov: 1626