Dobre knjige
5328 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Pompeji
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,2
Št. ocen:6

Robert Harris

Pompeji

Tržič, Učila International, 2004

Št. strani: 286


Prevod: Romana Verbič


Žanr: zgodovinski roman

Narodnost: angleška književnost

Človek proti silam narave

Robert Harris (1957) je avtor vrste zgodovinskih romanov, kot so Enigma, Veliki rajh 1964, Imperij in mnogi drugi. Dogajanje romanov umesti v določen trenutek človeške zgodovine, to pa preplete z zgodbami svojih likov. Prav preplet resničnih dogodkov in fikcije mu je izvrstno uspel v romanu Pompeji, ki je bil razglašen za zgodovinski roman leta. Zgodba se začne dva dni pred izbruhom vulkana Vezuv, ki je leta 79 iz obličja zemlje izbrisal rimsko mesto Pompeji. Spremljamo mladega inženirja Marka Atilija, zadolženega za delovanje Avgustovega vodovoda, ki z vodo oskrbuje četrt milijona ljudi. Njegov predhodnik je nepojasnjeno izginil, zaradi okvare na vodovodu se začno prazniti vodni zbiralniki, za nameček pa mu težave povzročajo še nepošteni in podkupljivi meščani. Atilij se odpravi na nalogo, da bi odkril vzrok za pomanjkanje vode, to pa ga odpelje severno od Pompejev, na pobočje Vezuva. Tam spozna, kako nemočen je človek proti silam narave.Odlomek iz knjige

Zaliv se je lesketal med drevesi in bil je dovolj blizu, da je razločil posamezne linije valov. Opazil je lesketajoče se vzorce pajčevin, ki so visele med listjem, in nenavaden roj mušic, ki se je vrtinčil pod vejo pred njim, ko so nenadoma izginile.
Sunek ga je zadel od zadaj in vrgel naprej. Vroč zrak, kot da bi odprl vratca peči. Nato mu je v ušesih nekaj počilo in svet je postal brezzvočen kraj upogibajočih se dreves in vrtincev listja.

(str. 225)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Dodatne informacije o avtorju


Ključne besede: RIMSKI IMPERIJ, RIMSKA ARHITEKTURA, VULKANI, PREŽIVETJE


Prispeval/-a: Zala Čuk, Knjižnica Logatec
Objavljeno: 16.12.2019 16:53:00
Zadnja sprememba: 16.1.2020 11:38:51
Število ogledov: 4824