Dobre knjige
5134 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Kam si šla, Bernadette : roman Očem prijazna knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,3
Št. ocen:8

Maria Semple, Prevod: Jaka Andrej Vojevec

Kam si šla, Bernadette : roman

Ljubljana, Vida, 2019

Št. strani: 372


Žanr: družbeni roman

Narodnost: književnost ZDA

Nenavadna in duhovita zgodba o malce nori družini Branch

Družina Branch ni navadna družina. Mama Bernadette Fox, nadarjena arhitekta, ki se je v preteklosti proslavila z ekološko gradnjo in tudi dobila prestižno štipendijo, se je popolnoma odmaknila od družbe. Na grozo vsiljivih sosed in mam iz hčerine šole, noče sodelovati pri nobenih skupnih sosedskih projektih. Še najbolj zaupa spletni pomočnici Manjuli Kapoor, ki zanjo plačuje položnice, opravlja spletne nakupe in nasploh organizira njeno življenje. Oče Elgin je guru pri Microsoftu in živi v svojem računalniškem svetu. Petnajstletna Bee, ki ji je v resnici ime Balakrishna, pa je zelo bisto dekle s prirojeno srčno napako. Ko je začela hoditi na zdajšnjo šolo, sta ji očka in mama obljubila, da lahko za darilo za maturo dobi vse, kar hoče, če prinese same najboljše ocene. Bee celo presega odlične ocene in zaželi si družinski izlet na Antarktiko! Izkaže se, da je projekt Antarktika še najmanjši problem v celotni zmešnjavi družinskih odnosov in prikritih resnic. Na filmska platna kmalu prihaja tudi film, posnet po knjigi s Cate Blanchett v glavni vlogi.Odlomek iz knjige

Bila sta res ljubek mlad par. Oba sta bila tako bistra in privlačna. Kar naprej sem ju poskušala spraviti v kakšno hišo v Santa Monici ali v Palisades. Ampak Bernadette si je vbila v glavo, da hoče zemljišče, kjer bi lahko sama kaj oblikovala. Pokazala sem jima opuščeno tovarno v Venice Beach, ki so jo prodajali samo za ceno zemljišča.
Malo se je razgledala in rekla, da je popolna. Na moje zaprepaščenje je s tem mislila samo stavbo. Mislim, da je bil samo še njen mož bolj presenečen od mene. Ampak ji je zaupal. Glede teh reči tako ali tako vedno odločajo žene.

(str. 125)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Založba Vida
link Bukla


Ključne besede: ŽENSKE, MATERE IN HČERE, DRUŽINA, POGREŠANE OSEBE, DUŠEVNA STISKA


Prispeval/-a: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Objavljeno: 26.8.2019 10:53:42
Zadnja sprememba: 26.8.2019 11:41:19
Število ogledov: 4158