Ženska iz samopostrežne trgovine

4,3
(10)
Žanrdružbeni roman, psihološki roman
Narodnostjaponska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Matjaž Juričak
Ključne besede Identiteta, Drugačnost, Družbene norme, Ženske
Število strani

127

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Samosvoje korakanje skozi življenje

Ženska iz samopostrežne trgovine je prvo delo sodobne japonske pisateljice Sayaka Murata, prevedeno v slovenski jezik. S tem romanom je postala dobitnica najprestižnejše knjižne nagrade na Japonskem, nagrade Akutagawa. Glavna junakinja Keiko, ženska sredi tridesetih let, na svet gleda z drugačnimi očmi. Ugotavlja, da ji različno dojemanje sveta, iskrenost in njena lastna individualnost prinašata samo težave. Strah pred nesprejetostjo in etiketo čudaštva jo žene v obupna prizadevanja za dosego “normalnosti” in s tem sprejetosti v družbi. Zaposli se v trgovini, kjer ji v podrejanju normam in ustaljeni rutini, uspe najti notranje ravnovesje. Le tako se počuti kot del dobro utečenega kolesja in sama “normalen”, delujoč delček sveta. Kaj moramo v življenju doseči? Kaj se od nas pričakuje in kaj je normalnost?… To je le peščica vprašanj, ki se nam porajajo ob branju. Knjiga, napisana v preprostem jeziku, s pridihom Japonske, je neobičajna, globoka, upajoča in iskrena pripoved, ki postavi ogledalo družbenim normam in prilagajanju posameznika le-tem.

Glej tudi:

Da te pri njegovih letih odpustijo iz priložnostne službe v samopostrežbi! Brezupen primer. Vsem bi nam naredil uslugo, če bi ga kar pobralo, resno mislim.« Vsi so se zasmejali. »Res je,« sem rekla in prikimala, hkrati pa pomislila, da bi se brez dvoma enako hitro odkrižali tudi mene, če bi kdaj postala nezaželen tuj element. ( str. 56-57)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ženska iz samopostrežne trgovine.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 745
Komentarji: 0
Število ocen: 10
Želi prebrati: 13
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 21

Morda vam bo všeč tudi