Dobre knjige
4433 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Strasti : ljubezni in usode, ki so spremenile zgodovino Očem prijazna knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Rosa Montero

Strasti : ljubezni in usode, ki so spremenile zgodovino

Radovljica, Didakta, 2008

Št. strani: 235


Irena Levičar: Irena Levičar


Žanr: življenjepis / biografija, kratka zgodba

Narodnost: španska književnost

Noro in zapleteno, duhovito in pretresljivo

Kako lahko velike ljubezni ali strasti iz preteklosti vplivajo na navadne zemljane in na zgodovino sveta. Duhovite in obenem subtilne pripovedi o ljubezni med Sonjo in Levom Tolstojem, Kleopatro in Markom Avrelijem, Yoko Ono in Johnom Lenonom in drugimi znanimi pari iz bližnje in daljne preteklosti. Temeljijo na resničnih biografskih podatkih in dokumentih (kar je razvidno tudi iz bibliografije). Vanje se je poglobila Rosa Montero, se skušala vživeti v junake in jih razumeti, in tako ustvarila 18 izjemnih ljubezenskih zgodb. Vredno branja že zaradi avtoričine duhovitosti in pronicljivega poznavanja človeške duše. Knjiga z uvodom in epilogom, v katerem razmišlja o strasti in ljubezni. Prevod dela: Pasiones. , O avtorici na zavihku ov., Bibliografija: str. 232-235.Odlomek iz knjige

Na pot so se podali jeseni leta 1524. Na začetku je šlo vse, kot je bilo treba. Potem pa je Cortez nekega dne v pijanem stanju, kot je nekdo zapisal v kroniki, Marino poročil z enim izmed svojih vojaških poveljnikov, Juanom Jaramillom. Bi lahko bil še bolj krut? Po osvojitvi Mehike mu Malinche namreč ni več koristila. Svojo usodo je sprejela povsem tiho, dostojanstveno in pogumno, kot je tudi sicer hodila skozi življenje, kar je Bernal tako zelo občudoval.

Toda zdi se, da se je od takrat za Corteza vse spreobrnilo - kot da bi bila dona Marina talisman, ki mu je prinašal srečo. Potovanje se je sprevrglo v pravo nočno moro, eno leto so tavali po pragozdu, lačni in bolni, med tem pa so ga uradniki, ki jih je osvajalec pustil v Mehiki, razglasili za mrtvega in zasegli njegovo haciendo. Cortez si je sicer opomogel in še nekajkrat potoval v Španijo, se drugič poročil in imel otroke, toda njegova zvezda se ni nikoli več tako bleščala. Njegovo življenje je propadalo vse do smrti leta 1547, ko je imel dvainšestdeset let.

(str. 139-140)

Cobiss povezava


Ključne besede: BIOGRAFIJE, LJUBEZENSKI PARTNERJI, ZGODOVINA, KRATKE ZGODBE


Prispeval/-a: Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola
Objavljeno: 4.3.2019 11:33:08
Zadnja sprememba: 27.3.2019 12:54:56
Število ogledov: 1164