Dobre knjige
5232 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Dnevi Nevade E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:1

Bernardo Atxaga

Dnevi Nevade

Ljubljana, Beletrina, 2017

Št. strani: 467


Prevod: Marjeta Drobnič


Zbirka: Knjižna zbirka Žepna Beletrina
Žanr: dnevnik, avtobiografski roman

Narodnost: španska književnost

Sedanjost, ki se je odvrtela že v preteklosti

Pisatelj, katerega psevdonim je Bernardo Atxaga, pravo ime pa Joseb Irazu Garmendia, nam že vrsto let streže z romani prav posebne vrednosti. Cenjeni so zaradi tematike, ki jo odkriva, zaradi vpogleda v življenje Baskov, zaradi tekočega pripovedovanja in vrhunskega jezika. S široko razgledanostjo in poznavanjem zgodovine, politike in vsega, kar je v ljudeh človeškega - bolj ali manj -, nas pritegne tudi v tokratnem romanu, ki je pravzaprav dnevnik. Pisatelj potuje skupaj z družino v Združene države Amerike. Tam je na univerzi v Renu žena dobila delo, raziskuje namreč sledi baskovskih priselitev. Obe hčerki, Izaskun in Sara, obiskujeta ameriško šolo, pisatelj sam pa poleg tega, da skrbi za družino, raziskuje okolico in občutja zapisuje v dnevnik. V njem se vrstijo spomini na očeta, mater, brata, na dragega prijatelja L. in mnoge ljudi, ki so zaznamovali njegovo družino ali njega samega v Baskiji in se dopolnjujejo z dogodki, ki se odvijajo v Renu in na potovanju po Nevadi in okoliških državah. Krog prijateljev, ki se ustvari v Renu, je zanimiv in osebnostno tako raznolik, da je že vpogled v njihove osebnosti prav navdušujoč. Navdušenje se razširi še s pripovedovanjem o dogodkih, kot so življenje baskovskega boksarja, izginotje podiralca rekordov sredi puščave, potovanje v San Francisco, na katerem gorovje Sierra Nevada povzroči tišino v avtu. Tudi takih, ki so neprijetni, ne manjka, kot je na primer tisti, v katerem nastopa posiljevalec mladih deklet. Poleg plastičnih pajkov in plastičnih obešencev obstajajo tudi resnične pošasti. In vedno so nekje za vogalom spomini različnih vonjav. Vse to, in še mnogo več, je Amerika, talilni lonec, kjer nekatere sestavine ostajajo kljub vsemu cele. Tako kot Baski, ki bodo vedno vedeli, da to so. In bodo Baski za vedno tudi ostali.Odlomek iz knjige

Pomislil sem - le za hip, kot sem povedal -, da je tisto podoba mojega življenja in da bi h konjem, ali namesto njih, zlahka postavil človeška bitja: ženska, ki je brala Reader`s Digest, mož, ki se je v bolnišnici počutil kot opica v kletki, José Francisco, Didi, Adrián. L., jaz sam, Ángela, Izaskun, Sara ... Krog, dva tri, štiri in tako vse dotlej, dokler se vrtiljak ne bo ustavil. A kje je središče? Kje os, okrog katere se vse vrti?
Divja konja sta še naprej mirno stala in strmela vame. Odprl sem okno chevroleta avalancha, in ju nagovoril, kot bi bila zbor, tako kot je mati Joséja Francisca, moja teta, nagovarjala tiste, ki so sedli v njeno kuhinjo:
Povejta mi, konja. Okrog katere osi se vrtimo? Kaj daje našemu življenju red, enotnost?
Tišina, prosim, je rekel Dennis.

(str. 381, 382)

Nagrajena knjiga: 

Premio Euskadi de Literatura 2014

Cobiss povezava
Dnevi Nevade - Biblos


Glej tudi

link ARS RTV SLO
link Delo


Ključne besede: SPOMINI, POTOVANJA, DRUŽINSKI ODNOSI, BASKOVŠČINA


Prispeval/-a: Simona Solina, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 2.9.2017 19:42:49
Zadnja sprememba: 6.4.2022 16:12:46
Število ogledov: 2266