Dobre knjige
5253 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Pod gladino E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
3,9
Št. ocen:15

Paula Hawkins

Pod gladino

Ljubljana, Mladinska knjiga, 2017

Št. strani: 422


Prevod: Danica Križman


Zbirka: Krimi
Žanr: kriminalni roman, psihološki roman

Narodnost: angleška književnost

Nekatere so šle v vodo zlepa, nekatere ne…

V Beckfordu, malem, na videz mirnem mestu je tolmun, v katerem je izgubilo življenje že kar nekaj deklet in žena. V zgodovini so vanj metali domnevne čarovnice, v sedanjem času pa razburkata duhove dve zaporedni smrti. Najprej utone srednješolka Kate, kmalu za njo pa enaka usoda doleti pisateljico in fotografinjo Nell Abott. Skupna točka obeh je Lena, Katina najboljša prijateljica in Nellina hči. Za Leno pride skrbet odtujena teta Jules, s katero je skušala tik pred smrtjo Nell ponovno navezati stik. Zgodbo nam pripoveduje kar enajst različnih pripovedovalcev in skoraj prav toliko je osumljencev. Onkraj groba svojo plat zgodbe pripoveduje tudi utopljena Nell, saj je pred smrtjo raziskovala lokalno zgodovino in pisala knjigo o Tolmunu pogubljenih. Izpod gladine prihajajo na plan mračne skrivnosti, v katerih spoznamo, da pravzaprav nihče ni brez greha.Odlomek iz knjige

Hoja po dežju me bo morda streznila. Ko sem stopil iz avta, sem proti svoji volji pogledal, ali je res kdo zadaj. V trenutku sem bil do kože moker in slep od dežja. Spet se je slepeče zabliskalo in zagledal sem Julijo, kako vsa premočena upehano hiti proti mostu. Zlezel sem nazaj v avto in ji pobliskal z lučmi. Ustavila se je. Ko sem ji še enkrat posvetil, se je neodločno približala. Ustavila se je nekaj metrov stran. Spustil sem šipo in jo poklical.
Skočila je v avto. Še zmeraj je bila v obleki s pogreba, ki se ji je zdaj lepila na drobno telo. Vendar se je medtem nekje preobula, skozi luknjo na kolenu je sijala bela koža. Osupnil sem, kajti do zdaj sem jo zmeraj videl zakrito od nog do glave, v dolgih rokavih, do vratu zapeto, nedosegljivo.

(str. 140)

Cobiss povezava
Pod gladino - Biblos


Glej tudi

link Konteksti
link Bukla


Ključne besede: UMORI, SKRIVNOST, RAZISKOVANJE


Prispeval/-a: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Objavljeno: 7.8.2017 19:02:13
Zadnja sprememba: 11.11.2019 13:47:31
Število ogledov: 6124