Dobre knjige
4641 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Več ognja, več vetra
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Susanna Tamaro

Več ognja, več vetra

Celje, Mohorjeva, 2007

Št. strani: 157


Prevod: Majda Capuder


Žanr: poučna kratka proza

Narodnost: italijanska književnost

Knjiga je napisana v obliki datiranih pisem, ki jih piše starejša prijateljica mlajši. V vsaki zgodbi je opisan kakšen dogodek, sledi pa pisateljičino razmišljanje o vrednotah, svetu, človeštvu, ki so povezane s tem dogodkom. Gre za razmišljanja o napuhu, domišljavosti, nevednosti, pohlepu, sebičnosti, hudobiji in drugih človekovih slabostih. Poleg tega razmišlja tudi o življenju, ki ga prinaša sodobni svet, o naglici, potrošništvu, nemiru, iskanju sreče, veri itd. Poudarja tudi mačehovski odnos človeštva do narave in okolja ter skrbi za naše zanamce, kaj jim bomo zapustili. Njeno razmišljanje vključuje tudi besede iz Svetega pisma in vero v Boga ter vrednote v preteklosti, ki jih danes ni več. Pisateljica takole zaključuje svoja razmišljanja: "Notranjo hojo lahko primerjamo z naporom, ki ga je v davnih časih potreboval človek za prižiganje ognja…Vedno se torej trudi v svojem življenju, da boš prišla do ognja, nato počakaj na veter, kajti brez ognja – ognja Ljubezni, in brez vetra – vetra Svetega Duha, se naši dnevi ne razlikujejo bistveno od povprečnega ujetništva."Odlomek iz knjige

Tvoja odločitev, da si poiščeš delo in si omogočiš samostojnost, se mi zdi pravilna. Za zdaj še ne veš, kaj boš počela prihodnje leto, toda vsaj to si sklenila, da ne boš več v vsem odvisna od svoje matere.
Nenadoma sem spoznala, mi pišeš da je precej ponižujoče, če pri mojih letih prosiš mamo, da ti da denar za pico. Vseeno mi je, če uporabim diplomo ali ne, zadovoljna bom tudi s kako drugo zaposlitvijo. Z nečim pač, kar mi bo omogočilo vsaj malo neodvisnosti.
V deželi, kjer odrasli otroci še zmeraj živijo pri starših, ti je taka odločitev v čast. Spravi se iz nepremičnega stanja čakanja. Življenje je tvoje in povsem pravilno je, da začneš skrbeti zase. Čeprav gre za majhno odločitev, greš vseeno proti toku.

(str. 58)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Bukla
link Delo


Ključne besede: DRUŽBENE RAZMERE, VREDNOTE


Prispeval/-a: Jana Uršič, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik
Objavljeno: 29.12.2016 10:32:38
Zadnja sprememba: 30.12.2016 17:47:47
Število ogledov: 1543