Dobre knjige
5256 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Brezsladkorna vila: baletkina zmaga nad sladkorno boleznijo: spomini
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:1

Zippora Karz

Brezsladkorna vila: baletkina zmaga nad sladkorno boleznijo: spomini

Ljubljana, Pasadena, 2013

Št. strani: 241


Prevod: Emi Malačič


Žanr: spomini

Narodnost: književnost ZDA

Avtobiografija primabalerine svetovno znanega newyorškega baletnega ansambla je navdihujoč zapis velike plesalke, ki je pri 21-letih, na višku svoje poklicne poti, izvedela za svojo sladkorno bolezen. Soočenje s to resno diagnozo je bilo za Zipporo težka preizkušnja, saj je bilo lovljenje krhkega ravnotežja sladkorja v krvi med vajami in predstavami zelo zahtevno. Najprej ji je ta bolezen prinesla sram, nato pa se je postopoma naučila, koliko inzulina potrebuje, da zmore biti kos vsem naporom. Knjiga prinaša marsikatero dilemo in stisko, v kateri se znajde sladkorni bolnik, tako da je zelo primerno branje za vse, ki se spopadajo s temi bolezenskimi težavami. Kot pravi dr. Iztok Štotl s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni iz UKC-ja Ljubljana: "Pripoved primabalerine Zippore Karz je pozitivna življenjska zgodba, ki dokazuje, da sladkorna bolezen ne pomeni konca sveta. Motivacijsko branje sladkornim bolnikom sporoča, da je kljub bolezni mogoče živeti polno in razgibano življenje."Odlomek iz knjige

Potrebovala sem nekaj sladkega in to takoj. Takrat še nisem vedela, da bi morala s seboj vselej nositi kaj sladkega. Stekla sem k avtomatu s prigrizki, stlačila vanj drobiž in polokala pločevinko pomarančnega soka.
Čez nekaj minut sem odkorakala v dvorano za priprave odločena, da nihče ne sme opaziti mojega rahlega tresenja. V nekaj minut bo sok prišel v moj krvni obtok in vse bo v redu.

(str. 141)

Cobiss povezava


Ključne besede: BALET, SPOMINI, SLADKORNA BOLEZEN


Prispeval/-a: Roman Rozina, Mestna knjižnica Grosuplje
Objavljeno: 4.8.2016 13:38:46
Zadnja sprememba: 16.8.2016 10:27:48
Število ogledov: 2803