Dobre knjige
4628 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Atuanska grobnica
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:2

Ursula K Le Guin

Atuanska grobnica

Ljubljana, Mladinska knjiga, 2006

Št. strani: 169


Prevod: Dušan Ogrizek
Ilustracije: Gail Garraty


Zbirka: Srednji svet
Žanr: mladinski roman

Narodnost: književnost ZDA

Drugi del Sage o Zemljemorju

Dogajanje v Atuanski grobnici je postavljeno na otok Atuan, ki leži na vzhodu Zemljemorja, v Kargadski deželi. V njej se razkrije izgubljena druga polovica Erreth-Akbejevega prstana, ki ga je Ged za darilo ob slovesu dobil od izgnane starke na samotnem otoku, kamor ga je s slepilom zvabila Senca. Skobec manjkajočo polovico išče zaradi izgubljene devete rune, ki je ključ do miru. V grobnici Skobca zasači svečenica grobnice, Zmeraj-znova rojena Arha, ki je prepričana, da je Ged s svojim prihodom oskrunil Podgrobje in mora za kazen ostati v labirintu podzemlja. Fantastični svet Ursule Le Guin je sijajno domišljen in moč njenega pripovedovanja je mojstrska. Atuanska grobnica je drugi drugi del sage o Zemljemorju, ki v slovenščini obsega 6 knjig. Po besedah avtorice jih je treba videti kot dve trilogiji, za prve tri: Čarovnik iz Zemljemorja (1968), Atuanska grobnica (1971) in Poslednja obala (1972) avtorica pravi, da so najboljše, kar je kdaj napisala. To so zgodbe o odraščanju, ki so prežete s taoističnim pogledom na svet in so namenjene zlasti najstnikom. Tehanu (1990), Zgodbe iz Zemljemorja (2001) in Drugi veter (2001) so namenjene predvsem odraslim bralcem.Odlomek iz knjige

»Čarovnik!«
Nič se ni zganilo. Je mar mrtev? Kaj ni bilo v njem nič več življenja kot toliko? Prezirljivo je prhnila; srce ji je močneje udarilo.
»Čarovnik!« je zaklicala in njen glas je zvonko odmeval skozi praznino pod njo. Zganil se je, počasi sedel in se zbegano ozrl okrog sebe. Čez čas je pogledal navzgor in zamežikal, ko je uzrl drobceno laterno, visečo izpod stropa. Pogled na njegov obraz je bil strašljiv, bil je ves zabuhel, počrnel, kot je obraz mumije.
Položil je roko na palico, ki je ležala na tleh poleg njega, a na njenem lesu ni vzcvetela luč. V njem ni bilo nobene moči več.
»Ali bi rad videl zaklad Atuanske grobnice, čarovnik?«
Utrujeno se je ozrl kvišku, skozi priprte oči pogledal v svetlobo njene laterne, ki je bila edino, kar je videl. Čez čas je enkrat prikimal, obraz pa mu je pri tem trznil in se spačil v nekaj, kar je bil morda ponesrečen poizkus nasmeha.

(Str. 85)

Nagrajena knjiga: 

zlata hruška 2006

Cobiss povezava

Glej tudi

link Fejstbuk
link Vse o Zemljemorju
link Ursula K. Le Guin


Ključne besede: FANTASTIKA


Prispeval/-a: Sabina Zore, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik
Objavljeno: 11.7.2016 14:37:51
Zadnja sprememba: 3.9.2016 8:25:38
Število ogledov: 3131