Dobre knjige
5328 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Mein Kampf
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:2

Marko Zorko

Mein Kampf

Maribor, Obzorja, 2001

Št. strani: 268


Žanr: avtobiografski roman, družbeni roman, humoristični roman

Narodnost: slovenska književnost

Marka Zorka traktat

Baje mora vsak moški v svojem življenju nujno napraviti tri stvari: posaditi drevo, zaploditi sina in spisati knjigo oz. Mein/Sein/Dein Kampf. To na samem začetku »Svojega boja« trdi tudi Marko Zorko, vsaj kar se mene tiče, prehitro pozabljen slovenski virtuoz zbadljivega peresa. Namreč, njegov Mein Kampf je precej več kot zgolj avtobiografija, je nekakšen zabavljaški traktat o mladosti, življenju in sploh o vsem kar poznamo, pa tudi o tistem, česar morda (še) ne. Traktat, ki je začinjen z nekaterimi kuharskimi recepti, ki so kasneje izšli v Knjigi mrtvih, pa tudi s kolumnami, ki jih je avtor svoj čas objavljal v Sobotni prilogi. Traktat, v katerem Zorko nedvoumno pove, kaj si misli o konformizmu in oportunizmu in zakaj ne pusti, da bi si ga lastili tako levi kot desni, kaj si misli o maliganih pa tudi o različnih (bolj ali manj represivnih) sistemih. Posebna knjiga posebnega avtorja za vsakega bralca. No, morda ne čisto za vsakega, za večino pa vsekakor. Salve smeha so zagotovljene. P.s. Nedavno mi je bilo prišepnjeno na uho, da so v pripravi zbrana dela Marka Zorka. Moram priznati, da komaj čakam, saj gre, tudi po mnenju Mladena Dolarja, za enega najboljših domačih avtorjev sploh.Odlomek iz knjige

Moje rojstvo je v svetu silno odjeknilo. Takoj, ko so zavezniki zvedeli, kaj se je zgodilo, so začeli bombardirati Maribor. Da pa ne bi bilo preveč očitno, za kaj gre, so mimogrede bombardirali še tovarno letalskih motorjev, ali kaj je že bilo tam, kjer je bil TAM, ki so ga potem pokončali ob neki drugi priložnosti in nima z mojim rojstvom nobene zveze.
Odgovor Osi je bil bliskovit. Ko je Hitler zvedel, kakšna nevarnost mi grozi, je ukazal, da me nemudoma evakuirajo v vasico Sv. Jurij pri Zgornji Kungoti. Tudi on je zadevo spretno zakamufliral in dal obenem z mano evakuirati še druge otroke. Bitka, ki je potekala zame in proti meni, je postala v zgodovini znana kot druga svetovna vojna.

(str. 23)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Bukla


Ključne besede: AVTOBIOGRAFIJA, HUMOR


Prispeval/-a: Samo Roš, Osrednja knjižnica Celje
Objavljeno: 6.1.2016 11:51:15
Zadnja sprememba: 6.1.2016 14:18:41
Število ogledov: 5820