Dobre knjige
4902 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Nevidna meja
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,5
Št. ocen:4

Kilian Jornet

Nevidna meja

Celje, Celjska Mohorjeva družba, 2015

Št. strani: 236


Prevod: Veronika Rot


Žanr: spomini, avtobiografski roman

Narodnost: španska književnost

Kar šteje, je to, kar doživimo.

V slovenskem prevodu smo leta 2012 lahko brali Jornetovo prvo knjigo s (zanj) pomenljivim naslovom Teči ali umreti. Kilian Jornet je namreč večkratni svetovni prvak serije gorskih tekov Skyrunner®, večkratni zmagovalec tekme UTMB (Ultra-Trail du Mont-Blanc) ter številnih drugih tekem v gorskem teku in turnem smučanju. V zadnjih letih si je za izziv zadal postavljanje rekordnih časov na nekatere najvišje oziroma najbolj prepoznavne vrhove celin in njegovi uspehi so mu prinesli tudi naziv pustolovca leta 2014 po izboru revije National Geographic. V Nevidni meji ni osredotočen na zmage, na rekorde. S prijateljema se odpravi med najvišje vrhove sveta, v odročno nepalsko vasico. Tam spoznava sebe, dovoli nam pokukati v svoj notranji svet, med strahove in hrepenenje. Sprašuje se kaj lahko še naredi človek, ki je pri petindvajsetih dosegel že vse, kar je nameraval doseči v življenju. Lahko sanja. Kajti kot pravi sam, brez sanj smo mrtvi. Kilian Jornet je z Nevidno mejo dokazal, da ne zna zgolj teči, ampak tudi pisati. V Nevidni meji bo bralec našel mnogo življenjskih resnic in napotkov. Skratka knjiga, ki nam da misliti.Odlomek iz knjige

Premaknem telo k snegu in z vso močjo zabijem cepin; nekajkrat se špica odbije od ledu, nato pa se končno zabije v sneg in se ustavim.
Pospešeno diham.
Olajšano zadiham.
Življenje brez tveganja ni življenje, vsaj zame ne. Življenje se tvega na mejah. Bitke se zmagujejo na mejah; znanost presega meje znanja; revni umirajo pri prečkanju mej in bogati bogatijo pri tem, ko meje postavljajo. Vse se odvija v bližini mej.

(str. 215)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Celjska Mohorjeva založba
link Turni


Ključne besede: ALPINIZEM, ALPINISTIČNE ODPRAVE, GORE, SAMOSPOZNAVANJE, SPOMINI


Prispeval/-a: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Objavljeno: 25.10.2015 18:16:22
Zadnja sprememba: 29.10.2015 9:44:01
Število ogledov: 3534