Dobre knjige
5242 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Veliki Gatsby E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,3
Št. ocen:10

Francis Scott Fitzgerald

Veliki Gatsby

V Ljubljani, Mladinska knjiga, 1976

Št. strani: 223


Prevod: Gitica Jakopin


Žanr: družbeni roman, ljubezenski roman

Narodnost: književnost ZDA

Ali lahko velika ljubezen premaga toge družbene norme?

Jay Gatsby ima eno samo veliko željo. Ta želja je Daisy Buchanan, mladostna ljubezen. Zgodbo pripoveduje Nick Caraway, ki je na ameriški vzhod prišel, da bi se seznanil s trgovanjem z vrednostnimi papirji. Nick najame malo hiško v West Eggu. Njegov sosed postane Jay Gatsby, ki v ogromni vili prireja zabave za širni bogataški svet. Jay upa, da bo nekega dne skozi vrata stopila tudi Daisy in da bo z vsem bliščem, truščem in sijajem napravil vtis nanjo. Daisy se je po tem, ko je predolgo čakala Jayev povratek iz vojne, poročila z bogatim igralcem pola in nekega dne Jayu s pomočjo Nicka, ki je Daisyin daljni sorodnik in Jayev zaupnik, uspe zvabiti Daisy na srečanje. Vendar je čas 20. let 20. stoletja tudi čas, ko še vedno veljajo toga družbena pravila. Je čas, v katerem med revnimi in bogatimi obstaja točno določena meja. Obstajajo pravila, ki se jih ne krši. Jay, ki je obogatel z nelegalnimi posli, prihaja pravzaprav iz velike revščine. Vse bogastvo tega sveta mu nežno, a bogato Daisy kljub veliki ljubezni ne more pripeljati v njegov trajni objem. Sanje Gatsbya se skrotovičijo v tragedijo, kjer za ljubezen kar naenkrat ni več prostora. Ostane praznina, ki boli.Odlomek iz knjige

James Gatz, to je bilo namreč pravo ali pa vsaj uradno Gatsbyevo ime. Spremenil ga je, ko je bil star sedemnajst let, in prav v trenutku, ko se je začela njegova kariera - takrat namreč, ko je opazil, da je jahta Dana Codya vrgla sidro na najbolj varljivi plitvini jezer Superior. Tisto popoldne se je v raztrgani zeleni majici in platnenih hlačah po plaži klatil še James Gatz; fant, ki si je izposodil čoln, zaveslal k jahti Tuolomee in povedal Codyu, da lahko pride veter in mu v pol ure razbije jahto, pa je že bil Jay Gatsby.
Po mojem je imel celo tedaj to ime že dolgo pripravljeno. Njegov oče in mati sta bila prizadevna, a neuspešna farmarja; sicer pa ju v svoji domišljiji nikoli ni sprejel za starša. Resnica je namreč bila, da je Jay Gatsby iz West Egga na Long Islandu izhajal iz svoje platonske predstave o samem sebi. Bil je sin boga - če to sploh kaj pomeni, pomeni lahko samo dobesedno to - in tako se je pač moral posvečati poslom svojega Očeta, je moral služiti neki razsežni, vulgarni, pridobitniški lepoti.

(str. 123)

Cobiss povezava
Veliki Gatsby - Biblos


Glej tudi

link Wikipedija
link Bukla


Ključne besede: ODNOSI, BOGATAŠI, LJUBEZEN


Prispeval/-a: Simona Solina, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 9.7.2015 14:38:05
Zadnja sprememba: 18.10.2022 14:14:24
Število ogledov: 11110