Dobre knjige
5058 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Zgodbe iz konzerve: zgodovine predelave in konzerviranja rib na severovzhodnem Jadranu
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:1









Iva Kosmos, Tanja Petrović, Martin Pogačar

Zgodbe iz konzerve: zgodovine predelave in konzerviranja rib na severovzhodnem Jadranu

Ljubljana, Založba ZRC, 2020

Št. strani: 303


Žanr: poljudnoznanstvena knjiga

Narodnost: slovenska književnost, hrvaška književnost

Iz kašet pozabe v konzerve sedanjosti in prihodnosti

Zgodbe iz konzerve je knjiga o preteklosti. Knjiga o tem, kako je nastajala in se razvijala prehranjevalna industrija, kako je ta razvoj vplival na demografijo, kakšne so bile nekoč delovne razmere in kako so se spreminjali prehranjevalni trendi in navade. Zgodbe iz konzerve je knjiga o sedanjosti. Knjiga o tem, kako je turizem z obal morja pregnal prehrambno industrijo, kako se z vse bornejšim ulovom in okoljskimi spremembami spopada ribištvo in o tem, kako iz zavesti lokalnega prebivalstva počasi izginja tisto bistveno, kar je njihovim staršem in starim staršem omogočilo preživetje oziroma so se zaradi tega točno tam tudi naselili. Je pa Zgodbe iz konzerve tudi knjiga o prihodnosti. Knjiga o tem, kako ravnati z dediščino, tako snovno kot tudi kulturno, kako na dovolj zanimiv način osmisliti preteklost, ji dodati nove razsežnosti in spoznanja, predvsem pa poskrbeti, da ne bi utonila v pozabo. Zgodbe iz konzerve je zelo zanimiva in večplastna knjiga. Knjiga, ki bo zadovoljila tako strokovnjaka kot tudi zainteresiranega laika. Zelo priporočam!



Odlomek iz knjige

Česar ne moremo takoj zavonjati in videti, čutiti ali slišati, ko v roke vzamemo konzervo in jo odpremo, so zgodbe in spomini, ki jih skriva: zgodbe ribičev ter delavk in delavcev v tovarnah, pa spomini jedk in jedcev in tudi spomini na pomanjkanje in luksuz, stradanje in obilje. Ko jo pogledamo, stežka razberemo spreminjajoče se vloge konzerve: ta je prešla od redke in drage dobrine do predmeta množične prehrane in deloma spet nazaj in deloma v pozabo.

(str. 23)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Bukla
link RTV SLO VAL 202
link Delo


Ključne besede: RIBIŠTVO, INDUSTRIJA, ZGODOVINA, PREDELAVA, PREHRANA


Prispeval/-a: Samo Roš, Osrednja knjižnica Celje
Objavljeno: 26.5.2023 9:27:19
Zadnja sprememba: 26.5.2023 9:27:19
Število ogledov: 116