Dobre knjige
5256 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Jaz, čebela
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Bren MacDibble

Jaz, čebela

Dob, Miš založba, 2023

Št. strani: 182


Prevod: Neža Božič


Žanr: mladinski roman

Narodnost: avstralska književnost

Mladinska distopija o družini, pogumu in prijateljstvu

Zgodba se dogaja v prihodnosti, v svetu brez čebel, ko njihovo delo opravljajo revni, spretni in pridni otroci. Še ne desetletna deklica Mirabela živi s svojo sestro Magnolijo in dedkom na eni izmed sadjarskih kmetij na podeželju, kjer skupaj z drugimi otroki pomaga pri delu v sadovnjakih kot pobiralka mrčesa. Nadvse pa si želi le tega, da bi s puhastim čopičem in koškom za cvetni prah za pasom urno plezala po drevesih in na sadne cvetke nanašala cvetni prah in tako poskrbela, da bodo sadna drevesa bogato rodila. Delo na kmetiji je težko, a hrane je dovolj in delovodja je prijazen, prav tako njen dedek in prijatelji. Mirabela je srečna in zadovoljna. Potem pa se nekega dne njena mama, ki gospodinji pri bogati družini v mestu, odloči, da je čas, da začne tudi njena najmlajša hči služiti pravi denar in jo s silo odpelje v neznano mesto. Mirabeli se podre svet, a je odločena, da bo držala obljubo, ki jo je dala dedku. Avtorica je odraščala na podeželju Nove Zelandije, sedaj z družino živi v Melbournu. Roman je izšel v zbirki Čiv!.Odlomek iz knjige

Na obzorju zagledam mesto, visoko, v meglici, kot da je nanj sedla umazana koprena. Kot da je čez to prostrano ravno pokrajino potoval izgubljen oblak, pa se je ujel v visoke stavbe in se zdaj ne more premakniti, ker je tako obložen z umazanijo, da ne more deževati ne izpareti. Samo ždi tam, zagozden.
»Glej, tam,« reče mama, kot da je mesto lep cvet ali popoln sadež, ne pa bedast kup temnih stavb z zagozdenim oblakom.
Stisnem se v svoj kot, stran od nje, in se delam, da spim. Avto se ustavi na križišču. Ob oknu se preriva množica razcapanih ljudi. Z umazanimi rokami tolčejo po steklu. Iz kota, v katerega se tiščim, se podrsam na sredino sedeža. Odprli bodo vrata, padla bom ven in me bodo sigurno pohodili.
»Kaj hočejo?« tiho vprašam mamo. Ne vem, ali me skozi klice ljudi okoli avta sploh sliši. Neka starka splošči nos ob steklo na mamini strani, sive lase ima temne in mastne. »Gospa, gospa, prosim!« vzklika.

(Str.: 51)

Cobiss povezava


Ključne besede: DISTOPIJA, ČEBELE, ODNOSI V DRUŽINI, KLIMATSKE SPREMEMBE


Prispeval/-a: Sabina Zore, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik
Objavljeno: 17.5.2023 22:04:53
Zadnja sprememba: 17.5.2023 22:09:28
Število ogledov: 851