Moja hči

Žanrdružbeni roman
Narodnostkorejska književnost
Kraj in leto izidaŠkofja Loka, 2023
Založba
Prevod Renata Mihalič
Ključne besede Odnosi v družini, Stereotipi, južnokorejska književnost, Matere in hčere
Število strani

160

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Oblike ljubezni

Zgodbo, ki se dogaja v Južni Koreji, bi lahko prestavili v prav vsak košček sveta. Družbene razmere so lahko še tako svobodne in vezi s tradicijo razrahljane, a vedno se najdejo družine, ki pričakujejo, da bodo otroci v odrasli dobi sledili napotkom staršev in živeli napol njihova življenja. Tako se tudi življenje mame in hčere v romanu znajde na križpotju želja. Mama želi, da bi si hči uredila varno življenje z redno zaposlitvijo in prihodki, tudi moža bi morala imeti in si ustvariti družino. A hči že sedem leti živi drugje in nima namena imeti klasične družine z otroki. Njena ljubezen namreč velja dekletu, s katerim sta se družili že v mladosti. Hči je univerzitetna profesorica, a žal nima redne službe. Tako se zaradi stanovanjske stiske preselita k mami. Odnosi med njimi so napeti, čeprav sta hči in njeno dekle do mame prijazni. Vesta, da je večkrat zelo utrujena, saj je zaposlena v ustanovi, ki skrbi za starejše. Pred rojstvom hčere je bila učiteljica, potem pa je ostala doma in skrbela za moža in otroka. Ko želijo na univerzi vse homoseksualne zaposlene odsloviti, se tako hči in njena partnerica, kakor tudi mati znajdejo na demonstracijah. Družba, ki je polna stereotipov in se oklepa tradicionalnih vezi med njenimi člani, poka po šivih. Ljudje si želijo svobodnejših odnosov, svobodnih odločitev glede oblik življenja in ljubezni. Želijo priznanje, da so vse oblike življenja stvar svobodne izbire, da so med seboj enakovredni in da si vsi želijo živeti v ljubezni, kakršnakoli že je.

Glej tudi:

Tvoja vrhunska izobrazba, rečem. Čemu je bilo vse to namenjeno? Da ignoriraš starše in se vedeš nevzdržno in superiorno do drugih ljudi? Si se tega naučila?
Usede se. Od kdaj pa te briga moja izobrazba? me vpraša. Kdaj si mi sploh prisluhnila? Poslušaš vse, kar rečejo drugi ljudje, vendar nikoli, res nikoli ne poslušaš, kar rečem jaz.
Slišala sem že dovolj teh tvojih neumnosti, ji medlo odvrnem in znižam glas. Ne vem, kaj imaš še za reči, da mi zlomiš srce, ampak zaslužim si kaj boljšega. Prislužila sem si pravico, da vidim otroka, ki sem ga s tako muko vzgojila, živeti normalno in dostojno življenje.
(str. 40)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Moja hči.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 86
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi